El responsable de l’Àrea de Polítiques Inclusives i Drets Socials, Mariano Valera, ha presentat una nova edició dels Passejos Saludables per a la primera meitat de 2020. L’activitat, que naix amb l’objectiu de fomentar la consciència de l’autocura, caminar com a forma col·lectiva de lluitar contra el sedentarisme i la implicació del teixit associatiu local en la promoció de l’exercici físic, va començar el 10 de gener i s’estendrà fins al 3 d’abril.

Principalment, les rutes transcorreran a peu per itineraris urbans, com el vessant del Vinalopó al seu pas per la ciutat i el punt de trobada de la qual serà en la Passarel·la del Mercat a les 09.30 hores en les jornades assenyalades. Encara que una vegada al mes hi haurà eixides especials com la del 31 de gener al barranc del Molins, a Ibi; la del 21 de febrer al Centre Educatiu Ambiental Els Molins, a Crevillent; el 28 a la pineda de la Marina; el 13 de març a la cua del Pantà; i el 3 d’abril al Xorret del Catí.

La participació en la varietat d’itineraris, tant fóra com dins del municipi, són de caràcter gratuït i destinats a majors de 18 anys. Els interessats únicament hauran d’emplenar un formulari in situ en el punt de reunió i sumar-se al grup de missatgeria mòbil. Quan les eixides precisen d’autobús, que seran igualment gratuïtes, es necessitarà inscripció prèvia –en el correu elcheconvive@elche.es– amb un límit màxim de 55 participants. En tots els casos, els paseantes sempre aniran acompanyats per monitors de la Unió Excursionista i de la pròpia Regidoria.

L’activitat ja consolidada, ha recordat Valera, va sorgir amb l’adhesió a l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut, i al grup promotor de la qual, compost per l’Associació de Veïns del Toscar i L’Associació de Belles arts, es reuneixen mensualment per a planificar els Passejos i efectuar un monitoratge d’aquests, unint-se-li a aquestes dues entitats l’Associació de Diabètics, les regidories de Sanitat, Medi Ambient i Esports, Càritas, CEU Sant Pau i la UMH.

Una estratègia de salut comunitària

El Servei de Dinamització Comunitària ‘Elx Conviu’, de la Regidoria que dirigeix Valera, pretén enfortir el conjunt de recursos sociosanitaris dels quals disposa la ciutat i impulsar iniciatives dins dels agents socials del municipi per a millorar les condicions de vida de la població.

Aquest servei de Dinamització s’inclou en el Programa de Promoció de la Salut d’Elx – emmarcat en el de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut i en la Xarxa Salut de la Generalitat Valenciana– erigeix projectes com els Passejos Saludables a través de la Mesa Intersectorial de Salut.

La mitjana de participació de cada passeig és de 60 caminantes; i, en 2019, més de dos centenars d’il·licitans i il·licitanes es van unir al programa.