La Nyora de Guardamar, un producte de l’horta tradicional conegut per la seua qualitat gastronòmica, serà comercialitzat per primera vegada sota el paraigua de Marca Col·lectiva a la fi d’estiu coincidint amb la campanya recol·lecció i processament natural d’aquest producte.

La iniciativa que es gestiona des de fa mesos arriba al seu punt final amb la presentació per part de l’Ajuntament de Guardamar, el passat dia 23 de juliol, de la corresponent documentació en el registre d’associacions de les consellerías de Justícia, Administració Pública i Reformes Democràtiques de la diversa documentació de la marca col·lectiva gestionada per l’Associació Ñora de Guardamar, la Junta Rectora De la qual està formada per l’Ajuntament, productors, comercializadores, i sector d’hostaleria.

Ara la marca serà cedida per l’Ajuntament a l’associació amb la pertinent aprovació en Ple. Açò donarà lloc al fet que la ñora puga ser comercialitzada com un producte de qualitat gràcies a la seua característica principal i diferenciadora, el seu cultiu en l’horta tradicional i el seu assecat artesanal en les arenes de les dunes.

Ens trobem en un moment molt important a l’hora de promocionar i revaloritzar aquest producte i revitalitzar el seu cultiu en l’horta” explica la regidora de Promoció Econòmica, Gisela Teva, qui juntament amb l’edil d’Agricultura, Jesús Tenza, han sigut els responsables municipals implicats directament en la gestió d’aqueixa iniciativa.

A més segons Teva es pretén controlar la comercialització de ñoras conreades en altres zones i que es venen com nyora de Guardamar, i aconseguir un dels objectius més importants, “aconseguir que aquest producte siga molt rendible per als agricultors”.

Per a açò, la Junta Rectora disposarà de registres de productors, comercializadores i establiments d’hostaleria per a garantir el control dels usos de la marca.

La Marca Col·lectiva “Ñora de Guardamar del Segura” es regeix amb un reglament de funcionament l’objecte del qual és la gestió, representació, defensa, garantia i promoció d’aquest singular producte que es conrea en l’horta de Guardamar.

Ressenyar d’altra banda que la marca col·lectiva es troba registrada en l’Oficina de Patents i Marques, i l’objectiu final és que aquest producte obtinga la marca de Denominació d’Origen (DO).

FUNCIONS

D’altra banda Jesús Tenza va explicar les funcions de la Junta Rectora que passen per establir un reglament d’ús de la marca; fixar normes tècniques atenent a criteris de qualitat, rigor en el control i tradició; establir els requisits que ha de complir la ñora de Guardamar; promocionar i informar als consumidors sobre les seues característiques especifiques; vetlar pel prestigi i defensa de la marca, podent denunciar els seus ús incorrecte, i adoptar mesures per a la protecció i defensa dels interessats de la marca.

També, va afegir, elaborar estadístiques i estudis de producció i comercialització; proposar requisits mínims de control al fet que han de sotmetre’s els operadors inscrits per a totes i cadascuna de les fases de producció i comercialització; vetlar pel desenvolupament sostenibles de l’àrea on es troba situada la zona de producció de la ñora de Guardamar i establir els mecanismes necessaris per a conèixer l’origen i els processos de producció històrics.