L’Orquestra de Joves de la Província d’Alacant -OJPA- ha obtingut el Segon Premi en el Festival Summa Cum Lude -SCL- de Viena que se celebra en la capital europea de la música des del 5 fins al 10 de juliol.

La OJPA ha sigut distingida pel jurat internacional del festival, en la fase de competició, amb un Segon Premi amb «èxit extraordinari».

Per darrere de la OJPA han quedat tres orquestres procedents dels Estats Units d’Amèrica, Hong Kong i Austràlia. L’orquestra que rep el Primer Premi és Amicis Sinfonia procedent d’Hong Kong, igual que l’orquestra que ha quedat en quarta posició també d’Hong Kong.

La OJPA ha aconseguit el més difícil encara, passar per davant en una competició de gran qualitat musical a orquestres amb més mitjans, més possibilitats i major preparació prèvia.

Mentrestant, la OJPA compta amb mitjans molt més modestos i ha acudit a Viena amb 87 músics que tenen de 9 a 22 anys; major mèrit en unir en una orquestra simfònica a xiquets amb adolescents i joves. L’edat mitjana d’aquesta jove orquestra d’Alacant és de 14 a 15 anys. L’orquestra que ha obtingut el Primer Premi ha acudit amb una plantilla més reduïda, 40 musicos, i amb una edat mitjana superior a la de la OJPA. Treballar amb prop de 90 músics, com fa Francisco Maestre, amb edats que van des de la infància a la joventut és molt més complex i difícil.

Els 87 músics de la OJPA que estan a Viena procedeixen de diferents punts de la província d’Alacant i dues de Caudete, Albacete, són en la seua majoria espanyols junt músics d’altres nacionalitats. En total el grup de la OJPA amb músics, familiars i acompanyants és de 184 persones. És la huitena ocasió en què la OJPA viatja s Viena per a participar en el Festival SCL.

La OJPA a més de competir en el Festival SCL ha actuat en les millors sales de música de Viena, en Musikverein, Konzerthaus, Österreichischer Rundfunk -ORF, ràdio pública de Àustria- rebent llargs aplaudiments i ovacions; i en altres espais emblemàtics de Viena com als jardins de l’Ajuntament de Viena.

En 2023 la OJPA va acudir a Viena amb l’orquestra denominada Ensemble de la Mediterrània -EM-, dirigida igualment per Francisco Maestre, amb 73 joves músics de la província d’Alacant i va aconseguir el Segon Premi en el Festival Summa Cum laude -SCL- de Viena, igual que en 2022 amb un altre segon premi aconseguit en el mateix festival.

Destaquen els Primers Premis aconseguits per la OJPA en el Festival SCL de Viena en les edicions de 2015, 2017 i 2018.

L’Auditori de La Nucia i la Regidoria de Cultura col·laboren amb aquesta formació musical i el director de l’Auditori, Francesc Sempere, s’ha desplaçat de nou a Viena amb aquesta orquestra, com en edicions anteriors del Festival SCL, al costat del director de la mateixa Francisco Maestre. Uns dies abans de viatjar a Viena la OJPA dió un concert a La Nucia amb les obres que formaven part del programa de competició i amb les de concert per a Viena: “Legends N°1” de A. Dvorák; Simfonia N°8 en si m D759 “Incompleta” de F. Schubert de gran dificultat d’interpretació; «Huapango» de J.P. Moncayo; «El Bat» de F. Chueca; «La llegenda del bes» de J. Soutullo i J. Vert, «La Cumparsita» de G. Matos i «Tico-*Tico» de Zequinha d’Abreu.

El Festival SCL que se celebra entre el 5 i el 10 de juliol, compta enguany amb la participació de més de 1.700 músics de 14 països de diversos continents. En 2023 van ser 1.100 músics els que van participar procedents de 12 països.

Aquest és el resultat de la competició celebrada en la famosa Goldene Saal de Musikverein davant un jurat internacional de prestigi:

Segon Premi en el Festival Summa Cum laude a Viena «amb èxit extraordinari»:

Categoria d’orquestres simfòniques:
Symphony Orchestras

1st plau: Amicis Sinfonia with OUTSTANDING success

2nd plau: OJPA – Alacant’s Youth Orchestra with OUTSTANDING success

3rd plau: Tumon Bay Youth Orchestra with EXCELLENT success

4th plau: HKUGA Symphony Orchestra with EXCELLENT success

5th plau: Cloud Concert Youth Orchestra with EXCELLENT success

Orquestres simfòniques

1r lloc : Amicis Sinfonia amb un èxit EXTRAORDINARI

2n lloc : OJPA – Orquestra de Joves de la Província d’Alacant amb un èxit EXTRAORDINARI

3er posat : Orquestra Juvenil de Tumon Bay amb EXCEL·LENT èxit

4t lloc : Orquestra Simfònica HKUGA amb EXCEL·LENT èxit

5é lloc : Orquestra Juvenil Cloud Concert amb EXCEL·LENT èxit

Després de l’èxit i el premi reeixit a Viena, la OJPA al complet viatja a Praga per a actuar i fer un concert en una sala emblemàtica de la capital txeca: Smetana Hall.