Aquest divendres 14 de juny a les 19:30h, Casa Mediterrani celebra una nova edició del cicle “El Mediterrani Hui”, on l’excepcional situació política i social de Xipre serà el focus d’anàlisi del debat.

El fòrum comptarà amb la participació d’Álvaro Castillo, ambaixador d’Espanya a Xipre, i Tomás Alcoverro, corresponsal de La Vanguardia a Orient Mitjà i testimoni de l’ocupació turca en 1974. La periodista Sonia Marco serà l’encarregada de moderar el debat.

L’illa de Xipre ocupa una extensió de 240 quilòmetres al llarg i 100 d’ample, en un enclavament geogràficament estratègic del Mediterrani, pas obligat per mar de tres continents: Europa, Àsia i Àfrica. L’illa ha sigut ocupada al llarg de la Història per diverses cultures, fins que en 1960 va signar el tractat d’independència de Gran Bretanya i es va convertir en un país amb administració pròpia habitat per dues comunitats diferents: la grecoxipriota i la turcoxipriota. Després d’un intent de colp d’estat i adhesió per part de Grècia en 1974, Turquia envaeix el nord de l’illa i en 1983 la comunitat turcoxipriota declara unilateralment la seua independència, reconeguda només a nivell internacional per Turquia.

La situació actual de l’illa, després de l’entrada de la República de Xipre a la Unió Europea en 2004 i els fracassos de reunificació per part de les Nacions Unides, així com la situació actual de l’illa amb la UE en hores baixes i la permanent crisi d’Orient Mitjà, seran aspectes que s’abordaran en el debat.

L’entrada és lliure i Casa Mediterrani disposa de pàrquing gratuït a la disposició dels assistents fins a la finalització de l’esdeveniment.