El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Torrevieja, José Antonio Quesada, i l’organitzador de l’esdeveniment i director de cinema, Carlos Mures, han presentat el I Festival Internacional de Cinema Social i Ecològic del Mediterrani (FICSEM) que tindrà lloc del 15 al 22 de novembre de 2020. Les entrades gratuïtes per a la gala d’obertura, que tindrà lloc en el Teatre Municipal, i per a la gala de clausura, que se celebrarà en el Centre Cultural “Verge del Carmen”, ja es poden recollir en el Centre Cultural “Virgen del Carmen”.

La celebració del festival estava prevista per a el mes de setembre passat, però a causa de les restriccions per la COVID-19 i la incertesa per a la celebració d’aquesta mena d’esdeveniments els organitzadors van decidir posposar-lo per a dur a terme la seua celebració el mes de novembre, després de més d’un any i mig de preparació. El festival donarà principi aquest diumenge 15 de novembre, a les 19.30 hores, en el Teatre Municipal, amb una gala d’obertura en la qual es projectaran algunes de les obres que l’organització ha estat rebent des del mes de maig, quan es va obrir el termini de presentació, i comptarà amb artistes convidats. A partir del pròxim dilluns, 16 de novembre, i fins al dimecres 18 de novembre, tindran lloc les projeccions en streaming per als centres escolars d’algunes de les obres de caràcter social i ecològic que l’organització ha rebut i que estan enfocades per a un públic més jove. Durant els dies 19, 20 i 21, les projeccions de la selecció oficial del festival es podran veure als cinemes IMF de Torrevieja.

L’I Festival Internacional de Cinema Social i Ecològic posarà el fermall final a la seua primera edició en una gala de clausura que es desenvoluparà en el Centre Cultural “Virgen del Carmen” el diumenge 22 de novembre, a les 18.30 hores, i en la qual s’entregarà el primer premi del festival. Dimarts passat l’organització de FICSEM entregava a la cantant de rap social, Sara Socas, el premi a “artista amb un compromís social” en el cavallet de les Eres de la Sal. Els organitzadors del festival han hagut d’adaptar aquesta primera edició a la situació en la qual ens trobem, i ja es troben immersos en la preparació de la segona edició, que esperen poder celebrar en unes condicions més favorables per a gaudir de la cultura i del món del cinema.

Mures, que va guanyar el premi del públic el mes d’octubre passat en el Festival de Cinema d’Alacant pel curtmetratge “Despechados” interpretat per Fernando Tejero i Malena Alterio, ha explicat que el festival comptarà amb projeccions fora de la selecció oficial, que s’han creat a la Vega Baixa i la Comunitat Valenciana per a donar-li major visibilitat a les obres de la nostra comarca perquè l’organització té previst, en un futur, portar la celebració del festival a altres ciutats banyades pel Mediterrani “per a portar els projectes que desenvolupem a Torrevieja i la Vega Baixa a altres ciutats, sent el nostre llaç d’unió Torrevieja” ha comentat Mures. Respecte als projectes que ha rebut el festival, Mures ha indicat que encara s’estan rebent curtmetratges, llargmetratges i mediometrajes, tots ells de caràcter social i ecològic, de diferents parts del món des de Mèxic a Egipte.

Antonio Quesada ha convidat a tots els amants de la cultura a gaudir d’aquest esdeveniment, que complirà totes les mesures de seguretat que es marquen per a la COVID-19, “s’està demostrant que la cultura, i els espais culturals com els teatres, són llocs segurs, per la qual cosa gaudir de la cultura no és impediment en aquests temps”.