Elx ja té programa oficial per a les seues celebracions patronals. La regidora de Festes, Mariola Galiana, ha explicat amb detall els actes que podran gaudir il·licitans i visitants del 7 al 15 d’agost. No obstant això, a partir del dia 3, com ha recordat l’edil, començaran esdeveniments com el cercaviles homenatge a càrrecs honorífics de l’Associació de Moros i Cristians, l’acte d’aniversari del descobriment de la Dama, la Cridà amb mascletà vertical en el Martínez Valero, que tindrà el doble de potència que l’any passat, la prova de veus del Misteri, el pregó amb Nino o la inauguració de la XII Àgora Heliketiana, entre altres.
Ademés, dels actes tradicionals del període festiu com les ambaixades de Moros i Cristians, el concurs d’arròs amb crosta i la paella gegant, les funcions de la Barraca Municipal i Els Nitsde l’Hort de Baix, la Xaranga, la Batalla de Flores, la Gran Carretillà, La Festa i la Vespra del drama asuncionista, entre les novetats destaquen les mascletaes nocturnes, que tindran lloc, concretament, en les places del Primer de Maig (dia 8, 00:00h), al carrer Jaime Gómez Orts (dia 10, 00:00h) i al Passeig de l’Estació (día 11, 23.30 h).

Pobladores

Un mosaic de la Dama d’Elx envoltada de palmeres per a representar la Rotonda del Parc Municipal, el lloc on es desenvolupa l’Àgora Heliketana, és el cartell que representarà enguany a l’Associació Històric Artística de Pobladors.

L’obra és de Vicente Poveda i va ser presentada en el saló de plens de l’Ajuntament d’Elx, juntament amb la “Dama de Heliké”, càrrec que enguany substitueix al “Régul” en ser ostentat per primera vegada una dona, Carmina Gomis.

Moros i Cristians

L’entrada de bandes serà el dimecres 7 d’agost, i a les 19.30 hores s’interpretarà la ‘Marxa cristiana il·licitana’, del mestre Ferrero, una peça dedicada a la ciutat d’Elx. I, en els dies successius, com ha dit Fernández, els actes tradicionals que caracteritzen als Moros i Cristians: l’entrada de tots dos bàndols a Elx, el alardo, i les ambaixades. El divendres 9 d’agost, a les 22.00 hores, s’escenificarà la ciutat al rei Jaume I prèvia ambaixada del moro, “un espectacle digne de veure”, ha apuntat Julián Fernández de l’Associació Festera de Moros i Cristians d’Elx.

Dels esdeveniments previs als dies grans; entre ells, el nou cercaviles homenatge als càrrecs honorífics, que serà el dissabte 3 a les 21.00 hores i eixirà des de la Plaça de Baix fins al Col·legi Ferrández Cruz, concloent amb un sopar en el centre educatiu en la qual participaran més de 900 persones.

Festes participatives

Un total de 2.646 inscripcions s’han dut a terme per la ciutadania il·licitana per al sorteig de les festes participatives, una iniciativa impulsada per la Regidoria de Participació en col·laboració amb la Regidoria de Festes. Gràcies a aquesta iniciativa, s’han cedit a les il·licitanes i il·licitans un total de 200 seients de les llotges municipals perquè gaudisquen dels principals actes festers.

Els esdeveniments amb major nombre de persones inscrites han sigut els relacionats amb les representacions del Misteri d’Elx, amb un total de 1.129 persones (570 persones s’han inscrit per a la representació del dilluns i 559 per a la representació del diumenge), seguit per l’Entrada Mora (amb 472 inscripcions), la Xaranga (386), l’Entrada Cristiana (que compta amb 356 persones inscrites) i finalment Ambaixades (amb 303 inscripcions realitzades).