La Regidoria de Cultura d’Alacant dóna compte en el seu Balanç general de l’exercici 2020 que ha realitzat 1.280 activitats, que han comptabilitzat a 386.134 usuaris i espectadors. L’informe suma, a més, 343.574 reproduccions dels vídeos divulgats per aquest departament.

El regidor de Cultura i portaveu municipal, Antonio Manresa, ha destacat els bons resultats collits per la seua àrea, malgrat les limitacions sanitàries pel coronavirus i ha subratllat que en tot moment han seguit al costat de la ciutadania donant suport a la cultura com a font de valors com la creativitat, la tolerància, la diversitat i la democràcia participativa.

Manresa ha desglossat alguns dels capítols de l’informe i ha puntualitzat que en els equipaments o centres gestionats directament per la seua regidoria s’han desenvolupat 634 activitats. Segons el llistat recollit en el balanç, el castell de Santa Bàrbara ha muntat 50 actes, amb 141.869 usuaris; les biblioteques municipals, 83 actes, amb 71.553 seguidors; el Museu d’Art Contemporani, 171 actes, amb 19.396 participants; la Llotja del Peix, 12 actes, amb 17.753 assistents; Cigarreras, 99 actes, amb 18.400 usuaris; l’Arxiu municipal, 29 actes, amb 8.703 usuaris; les Aules de Cultura, 119 actes, amb 16.777 seguidors; el Centre de les Arts, 64 actes, amb 3.768 usuaris i la Petxina de l’Esplanada ha concretat 7 cessions, que han sumat 1.400 usuaris. En aquest mateix panell figuren el Museu de l’Aigua, amb 4.398 assistents, i el Museu de Pesebres, amb 3.711.

Reacció

Antonio Manresa ha explicat que el seu equip va reaccionar davant el nou context desencadenat per la pandèmia i va apostar per oferir de manera alternativa propostes en línia amb l’objectiu de seguir al costat dels alacantins. La regidoria també va tindre present que havia de continuar organitzant esdeveniments malgrat la perillosa incidència del virus amb la finalitat de potenciar els beneficis inherents a la cultura com a elements importants de convivència. Així, el seu departament va posar en marxa programes com “La cultura en un dia” o “A la fi divendres”, emesos setmanalment a través de xarxes socials. I es van crear, a més, nous canals de comunicació i difusió per a arribar a més gent, com el canal WhatsApp Cultura o un Arxiu d’audiovisuals, que permet el seu ús davant situacions similars que puguen esdevindre, agrega el regidor.

Quatre eixos de treball

El Balanç general 2020 de la Regidoria de Cultura defineix quatre eixos de treball sobre els quals s’ha focalitzat la política cultural: 1. La Cultura com a element de dinamització i participació ciutadana; 2 Foment i difusió de les arts i la creació; 3 La Cultura com a font d’ocupació i turisme; i 4 Patrimoni i identitat cultural.

Entre les xifres que completen aquest informe anual de la regidoria ressalten les 646 activitats realitzades en els diversos programes culturals que porta avant el departament, que té la seua seu central administrativa en la Plaça de Quijano, en el centre històric. Aquestes activitats han tingut 78.406 espectadors i participants, segons s’anota en el document.

Activitats on – line

El Balanç tanca l’informe amb les activitats en línia de la regidoria. Segons aquest apartat, s’han editat 373 vídeos, que han representat 83 hores d’emissió, que han aconseguit 343.574 reproduccions, la qual cosa demostra el notable seguiment dels esdeveniments culturals via internet.