La Regidoria de Cultura, dirigida per Antonio Manresa, ha preparat la recuperació de l’activitat de manera gradual en els seus principals centres a partir de la setmana vinent. Així, l’Arxiu Municipal, tindrà la seua reobertura el dilluns 8 i equipaments de notable pes turístic i cultural, com el castell de Santa Bàrbara, Museu d’Art Contemporani, el complex Cigarreras i la Llotja del Peix, el dimarts 9. Encara que els uns i els altres, amb algunes limitacions.

El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha reivindicat en aquest context la cultura com un “bé essencial”. En el seu criteri, “ara més que mai, en aquests temps de crisis, Alacant ha de ser un referent i de fet tenim ja ultimades diverses propostes per a aquest estiu en les quals la pretensió és que hi haja la màxima participació i, especialment, dels barris”.

Castillo de Santa Bàrbara

L’equip responsable de la gestió del castell de Santa Bàrbara recomana l’organització prèvia de la visita per a tindre presents els itineraris transitables i els condicionaments d’ús d’aquest centre arquitectònic. La informació sobre aquest tema aportada pel castell destaca:

 • Obert amb restriccions d’espais i horaris.
 • S’estableixen dues zones visitables:
 • Zona visitable lliure: comprén els espais coneguts com Revellín del Bon Repós, Baluard de Santa Ana.
 • Visita al Conjunt Monumental: es requereix reserva prèvia on-line GRATUÏTA

S’habiliten 4 trams horaris d’accés, amb una duració màxima de 1h50′ cadascun d’ells.

o https://citaprevia.alicante.es/citaprevia/#/pedirCita

 • ITINERARI: visitables els seus exteriors, les sales expositives romanen tancades. En aquesta Fase d’obertura s’estableix un itinerari unidireccional, en un només sentit, amb unes certes zones delimitades al trànsit de visitants.

ACCESSOS

 • Servei d’ascensors tancat. Únic accés pel carrer Vázquez de Mella.
 • Aparcament del Castell Santa Bàrbara tancat.
 • Es recomana l’accés per als vianants per itineraris urbans:

o Castillo de Santa Bàrbara per Parc La Ereta: Aquest itinerari s’inicia amb un recorregut pels carrers del Centre històric per a, una vegada aconseguit el Parc de la Ereta, oferir una vista espectacular ciutat i poblacions limítrofes i de la immensa Mar Mediterrània.

 https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/castillo-de-santa-barbara-por-parque-la-ereta-43497330

o Castillo de Santa Bàrbara per Muntanya Benacantil: En aquest cas, es proposa l’ascens a la fortalesa gaudint de les vistes de la Platja del Postiguet des de Verge del Socors, per a endinsar-se en el recorregut de senda per la cara oest de la Muntanya Benacantil que permet la vista de la zona nord de la ciutat i la muntanya alacantina.

 https://es.wikiloc.com/rutas-a-pie/castillo-santa-barbara-por-monte-benacantil-43497310

 • Accés vehicles de càrrega i descàrrega de passatgers el temps estrictament necessari: taxis, VTC, persones amb mobilitat reduïda, minibusos (longitud 8,50m i massa 6.800kg).
 • La Regidoria de Cultura es reserva les mesures que es puguen adoptar in situ per a garantir la seguretat dels visitants.
 • Els visitants hauran de seguir en tot moment les indicacions del personal municipal.

Museu d’Art Contemporani MACA

Obrirà des del dimarts dia 9, en horari d’11 a 20 h, de dimarts a dissabtes i diumenges i festius de 10 a 14 hs.

Han prorrogat les exposicions temporals de Mira’m! Retrats en la Col·lecció «la Caixa» d’Art Contemporani fins al 20 de setembre i la de No dic més que el que no dic. Picasso i un segle d’artistes fins a final d’any», apunten des de la pinacoteca.

Quant a les normes d’accés per al públic, s’aniran adequant a les diferents fases de la desescalada i a l’evolució general de la situació.

Des del museu animen a visitar les seues instal·lacions, a passejar per l’espai, desconnectar i «gaudir de les nostres col·leccions i exposicions temporals».

Cuidaran amb la màxima atenció, el benestar i seguretat dels visitants i de tots els que t’atendran en el museu, per la qual cosa preguen responsabilitat per a poder garantir-la.

Des del MACA avancen una sèrie de consells:

 • Per la teua seguretat i la dels altres, usar sempre màscara durant la teua visita.
 • Si hi ha més de 2 persones en el taulell, espera fora per a entrar.
 • El servei de guarda-roba no està disponible. Si véns a visitar-ho, no portar motxilla ni bosses grans.
 • Segueix sempre els recorreguts marcats a les sales i les zones de pas del museu.
 • Sempre has de mantindre la distància de seguretat de 2 metres amb la resta de persones que visita el museu, amb el taulell d’entrada i amb les obres.
 • Evita tocar superfícies i, si ho fas, desinfecta les teues mans amb gel alcohòlic.
 • No es pot fer ús dels ascensors, si tens mobilitat reduïda parla amb el nostre personal. Estem a la teua disposició.
 • No trobaràs fullets ni fulles de sala, si vols més informació, la trobaràs en la nostra web: http://www.maca-alicante.es/
 • Totes les nostres activitats presencials estan ajornades, però et convidem que participes en les nostres activitats en xarxes socials.
 • Hem de vigilar l’aforament a les nostres sales. Segueix les instruccions del personal, per a no sobrepassar-lo.
 • La nostra biblioteca estarà oberta de dilluns a divendres de 10.00 a 14.00.

Centre Cultural Las Cigarreras  

Des del Centre Cultural Cigarreras inciten també a gaudir de l’art i la cultura amb totes les garanties, així com dels concerts on-line de la Banda Municipal.

Exposició: “Estudi elemental del llevant”, de Ricardo Cases. #vuelvelascigarreras

L’ús de màscara és obligatori i s’ha de respectar les mesures i distància de seguretat. S’haurà d’atendre en tot moment les indicacions del personal de sala.

La mostra de R. Cases “Estudi elemental del Llevant” recull el seu treball des de 2010 a través de cinc sèries fotogràfiques que analitzen l’univers llevantí com un lloc acolorit, anàrquic, salvatge i desconcertant. El Llevant d’aquest artista és un univers fet de llum, sorpresa, precarietat i caos. Un lloc sense regles, fascinant i al·lucinatori, que condensa l’esperit de la societat contemporània i on té cabuda el sol, el color i elements tan simbòlics com les palmeres o les taronges, tractats des d’un nou enfocament que revisa els tòpics relacionats amb aquesta zona.

Es podrà visitar des del 9 de juny, de 10 a 21.30 h. de dimarts a dissabte. Lliure accés

Enllaç en l’agenda cultural https://www.agendacultural.org/es/ayuntamiento-de-alicante/exposicion-estudio-elemental-del-levante-vuelvelascigarreras

S’habilita en sala informació a través de codi qr per a consultar la programació general i info de l’exposició (fulla de sala, castellà, valencià i anglés) i evitar l’ús de publicitat física en paper….

Arxiu Municipal d’Alacant.

Obertura, el dilluns 8 de juny, amb el següent protocol d’actuació per als usuaris.

 • Mesures de prevenció a les sales de consulta:
 • Limitació de la interacció entre el personal de la sala i els usuaris.
 • Limitació de nombre d’usuaris, s’indicaran el número de les taules habilitades, marcant la separació obligatòria, destinades per a asseure’s.
 • Els usuaris hauran de sol·licitar cita prèvia via email a l’arxiu (archivo.municipal@alicante-ayto.es) per a poder limitar el nombre d’investigadors presencials. Se’ls contestarà fixant el dia i l’hora i hauran de demanar amb antelació els documents amb un màxim de fins a deu per a facilitar la seua consulta, per jornada de treball.
 • Tampoc es prestaran els serveis de consulta de materials especials.
 • La premsa diària queda temporalment fora de consulta.
 • Les persones que accedisquen a l’arxiu per a consultar documents el faran proveïts de màscares i guants.
 • Els documents consultats hauran de quedar en quarantena durant un període de 14 dies abans de poder ser utilitzats de nou. Si l’espai destinat es col·lapsara, l’arxiu no estarà obligat a la prestació dels serveis presencials establits.
 • Es recomana la utilització de llapis i paper per part de l’usuari que portarà en una bossa de plàstic o de tela.
 • Cada sala disposarà d’una taula en la qual es depositaran els documents sol·licitats pels usuaris i que estaran degudament identificats per a la seua consulta.
 • Una vegada finalitzada la consulta dels documents romandran en la taula de l’usuari per a la seua posterior retirada pel personal.
 • Els dos ordinadors de la sala destinats per a l’ús públic, no podran ser emprats per usuaris i investigadors.

Llotja del Peix

Les sales municipals de la Llotja del Peix també tornen amb els seus seguidors. Compten amb l’exposició de Photo Alacant, que estarà en cartell durant tot el mes de juny. Es tracta de la mostra central de Photo-Alacant, que es va inaugurar dies abans del començament del cofinamiento. La Llotja treballa, a més, en la preparació de la següent mostra, titulada «Primers Moments», que s’inaugurarà el 10 juliol.

Aquesta exposició ocuparà les tres sales i podrà ser recorreguda fins a mitjan setembre gràcies al patrocini del Consorci de Museus de la Generalitat.