La Càtedra Iberoamericana Alejandro Roemmers d’Indústries Culturals i Creatives (IARICC) de la Universitat Miguel Hernández i la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Oriola col·laboren en la realització d’un estudi sobre turisme literari associat a la figura de Miguel Hernández per a millorar l’experiència dels visitants.
El turisme literari és una modalitat de turisme cultural que té una gran projecció de desenvolupament a Oriola ja que Miguel Hernández és un dels principals actius a l’hora de donar a conéixer la ciutat. Per això, la Universitat Miguel Hernández (UMH), a través de la Càtedra Iberoamericana ‘Alejandro Roemmers’ d’Indústries Culturals i Creatives, vol descobrir i millorar en la mesura que siga possible les impressions dels visitants respecte al turisme literari que s’ofereix en el municipi.
Gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament d’Oriola, la Càtedra IARICC realitza un estudi, per mitjà d’enquestes als turistes, amb el qual s’espera conéixer l’experiència de turisme literari a la ciutat. Amb els resultats obtinguts es dissenyaran accions de màrqueting turístic dirigides a impulsar adequadament la promoció del turisme literari d’Oriola.
El qüestionari, dirigit a una mostra de visitants de la ciutat, permetrà esbrinar quin és el perfil d’aquests, les seues motivacions a l’hora de visitar Oriola i, més concretament, de recórrer els actius turístics que guarden relació amb el poeta, com són la Casa Museu i les Rutes de Miguel Hernández. A més, valoraran l’experiència completa i el seu nivell de satisfacció, amb l’objectiu de realitzar modificacions de millora en les actuals propostes turístiques del municipi.
L’edil de Turisme de l’Ajuntament d’Oriola, Mariola Rocamora, considera que des de la seua regidoria “sempre secundem i col·laborem en totes les iniciatives que puguen afavorir i millorar l’oferta turística per als nostres visitants. Precisament, les Rutes de Miguel Hernández van ser les protagonistes durant el mes de març passat coincidint amb el 80 aniversari de la mort del nostre poeta universal i no falten en les rutes, totalment gratuïtes, que programem cada mes”.
Per a la Càtedra IARICC, l’estudi –primer dels que es realitza en col·laboració amb la Regidoria de Turisme d’Oriola– suposa “una gran oportunitat per a créixer com a epicentre de cultura literària al nostre país” i és que “la figura de Miguel Hernández està a tot arreu a Oriola, la seua història i la seua vida formen part de la identitat del municipi, i és importantíssim que això arribe a tots els turistes de la forma més adequada i adaptada als nostres temps possible”, explica el professor José Francisco Parra Astor, vicedegà de la Facultat de Ciències Socials i Jurídiques d’Oriola i expert en màrqueting cultural.