El regidor d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, ha presentat la campanya del «Orgull LGTBI 2021» presidida per la convocatòria de la manifestació «Elx Orgullosa 2021» sota el lema «el que siga», que tindrà lloc dissabte que ve 11 de setembre en el municipi. L’acte començarà a les 18.00 hores en la Plaça dels Algeps, comunament coneguda com «Les Ximeneres», i finalitzarà en la Plaça de Baix amb la lectura del manifest per l’artista il·licitana Alba Reche i una xicoteta actuació d’El Mundo de Alycia. El responsable de l’àrea ha presentat aquesta iniciativa juntament amb Rafa Bermejo, director esportiu de Dimove; Alejandra Pino, membre d’Elx Acull; i Estefanía Bertomeu, membre del Sindicat de Comissions Obreres. L’edil convida als il·licitans i il·licitanes a participar com a entitat compromesa amb la igualtat d’oportunitats per a totes les persones.

«Els objectius prioritaris que persegueix aquest acte consisteixen a afavorir una major visibilització de la realitat de les persones LGTBI, la conscienciació i transmissió del valor de la diversitat, el compromís dels il·licitans per una societat més igualitària i posar en valor la lluita de les persones majors del col·lectiu», ha destacat l’edil. A més, també ha marcat el propòsit de promoure el treball en xarxes i promocionar a les entitats LGTBI d’Elx. Valera ha recordat que el mateix dissabte, després de la conclusió de l’acte, hi haurà una actuació a les 20.30 hores a la Terrassa de l’Escorxador de l’artista La Prohibida. L’aforament és limitat i les invitacions estan disponibles des de hui en la web de instanticket.

«Hi ha gent que diu que l’Orgull hauria de ser tots els dies de l’any. Ací tenim una oportunitat per a llançar-nos als carrers. El col·lectiu LGTBI no és l’únic que ha de ser ací. Som una societat i el que passa en ella és responsabilitat de tots. En la nostra festa convidem a tothom. Animem a la gent tant a ajudar-nos a reivindicar el que ens pertany a tots i totes, com a celebrar», ha ressaltat Bermejo.

Repàs a la situació actual del col·lectiu LGTBI

El regidor també ha aprofitat l’ocasió per a avaluar el moment pel qual passa el col·lectiu al país. «Els avanços en la legislació als drets de les persones LGTBI han portat un important canvi en les actituds de la societat cap a l’orientació sexual, la identitat i l’expressió de gènere i les persones intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual», ha ressaltat Valera. No obstant això, el responsable de l’àrea ha advertit que «la igualtat real encara queda lluny, especialment per als qui són més invisibles, com a lesbianes, bisexuals o intersexuals, o per als qui pateixen major violència, com les persones trans».

L’edil ha reclamat lleis que protegisquen de manera específica a les persones LGTBI davant l’augment dels delictes d’odi en els últims mesos, condemnant rotundament l’agressió homòfoba patida ahir per un jove a Madrid. Amb aquesta planificació es pretén donar un impuls important treballant amb el col·lectiu des de diferents àmbits, entre ells en la labor de sensibilització. «Continuem coordinant-nos amb les entitats LGTBI a través de la Taula de Treball, creant xarxes per a aquestes labors i suport mutu», ha destacat Valera.

Alejandra Pino ha explicat que, des de l’associació Elx Acull, ajuden els refugiats i migrants del col·lectiu amb els aspectes jurídics i psicosocials a causa de la legislació que tenen respecte al tema als seus països d’origen.

El Sindicat de Comissions Obreres, segons ha exposat Bertomeu, pretén que a la persona se’l jutge per les seues capacitats i no per la seua orientació sexual pel que fa a la seua inserció social i laboral.

El regidor ha donat les gràcies a Elena Lara, la persona que porta el pes en la Taula de Treball per part de l’Ajuntament d’Elx i promotora d’Igualtat encarregada d’organitzar als col·lectius, a les entitats i tot el treball que es desenvolupa des d’Elx LGTBI.