Mig centenar obres de la col·lecció d’art contemporani de la Fundació Coca-Cola estan ja exposats a la sala d’exposicions de la Llotja del Peix i en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA). Sota el títol “Construint Històries”, la mostra ha sigut concebuda en exclusiva per a aquests dos centres expositius i compta amb obres de disciplines com la pintura, la fotografia, l’escultura, el dibuix o el vídeo, mitjançant les quals els artistes narren, qüestionen i reflecteixen els temps que els ha tocat viure. A través d’elles, s’estableix una relació amb l’espectador, convidant-li a reflexionar sobre la realitat, el seu món personal i el seu microcosmos.

L’exposició, que es podrà visitar fins al pròxim 28 d’abril de 2019, inclou creacions d’artistes contemporanis espanyols i portuguesos, tots ells figures importants en el desenvolupament de noves tendències i formes d’expressió artística en la Península Ibèrica. Entre ells destaquen: Isidro Blasco, Helena Almeida, Eva Lootz, José María Sicília, Txomin Badiola, Equip Crònica, Adriana Molder i Juan Navarro Baldeweg.

Durant l’acte d’inauguració l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala ha afirmat que “Creiem fermament en la idea que la cultura ha de ser una labor conjunta entre les institucions públiques i les entitats privades, ja que en temps a vegades difícils per al sector, la unió d’esforços i recursos és clau per a oferir propostes de nivell».

«Alacant, tal com expliquem fa unes setmanes en FITUR, té la ferma obstinació de convertir-se en una ciutat referent del turisme cultural, i sens dubte, albergant exposicions de la qualitat de la qual hui inaugurem, estem en el camí correcte», ha conclòs.

Per part seua, la regidor de cultura, María Dolores Padilla s’ha mostrat molt contenta, ja que » des d’un principi, hem apostat per que la sala d’exposicions de la Llotja ha de ser un espai expositiu de referència a la Província, i no serà, si no alberga exposicions com aquestes».

Així mateix, durant la visita guiada, Lorena Martínez de Corral, comissària de la Col·lecció d’Art de la Fundació Coca-Cola, ha destacat que “A través d’aquesta selecció, s’ha pretés donar una idea sobre l’amplitud de les tendències i la diversitat de les expressions mitjançant les quals els artistes reflecteixen de forma particular la realitat interior i exterior de la seua època. En aquest sentit, l’art construeix històries, proposa realitats i crea ficcions”.

Juan José Litrán, director de la Fundació Coca-Cola, ha celebrat l’arribada de la Col·lecció d’Art Contemporani a aquesta ciutat: ““Construint històries” ha sigut un projecte molt il·lusament per a nosaltres i hui per fi podem celebrar l’arribada de la nostra col·lecció per primera vegada a Alacant, amb una mostra creada expressament per a la ciutat. La influència de Coca-Cola va molt més allà de ser un motor de l’ocupació i el progrés a Espanya, ja que durant tota la nostra història hem estat sempre prop de les comunitats, contribuint al desenvolupament social i a cura del medi ambient del nostre país. Per a nosaltres educació i cultura són dos pilars imprescindibles per al desenvolupament de la societat. El compromís de la Fundació Coca-Cola és precisament aquest i és per això que col·laborem amb entitats públiques aportant a les institucions locals continguts culturals per a junts fer de la cultura una prioritat en la societat”.

Més de 25 anys acostant la cultura a cada racó d’Espanya

Des del seu naixement en 1993, el propòsit de la Fundació ha sigut mantindre el distintiu cultural que ha exhibit Espanya i Portugal al llarg de la seua història i acostar la cultura al major nombre possible de persones. Ja siga la literatura, el teatre, la pintura, l’escultura o qualsevol altra expressió artística contemporània.

Encara que actualment la col·lecció d’art té la seua residència en el Centre Contemporani DA2 de Salamanca, destaca pel seu caràcter itinerant. La Fundació Coca-Cola ve efectuant diferents exposicions temporals amb altres col·leccions contemporànies, amb la finalitat de fer la cultura accessible a tothom per a mostrar i compartir amb la societat la seua riquesa. Recentment, i amb motiu del 65a aniversari de la companyia a Espanya, la col·lecció va arribar per primera vegada a Madrid, al Museu Lázaro Galdiano, i en el passat ha pogut veure’s en diferents exposicions de llarg a llarg de la geografia espanyola com a Múrcia, Gran Canària, Extremadura o La Corunya. Cal destacar que la col·lecció de la Fundació Coca-Cola també ha traspassat les nostres fronteres amb les mostres realitzades a Lisboa i Sao Paolo.