El festival se celebra del 21 al 25 de setembre en l’Espai Sèneca i enguany inclou projeccions de pel·lícules, un espai per a la literatura local i joves talents a més de taules redones i trobades amb escriptors
El regidor de Cultura destaca el “important salt qualitatiu en la programació d’aquesta edició”, així com la “rellevància dels escriptors nacionals i locals participants”. La segona edició de ‘Alacant Noir’ arriba a Alacant amb un complet programa d’activitats que inclou més de 30 propostes sobre el gènere de ficció criminal. El festival es desenvoluparà durant cinc dies, del 21 al 25 de setembre en l’Espai Sèneca amb entrada lliure. Participaran 48 autors i se celebraran taules redones, trobades amb escriptors, signatura de llibres i projeccions de pel·lícules de cinema ‘Noir’.
L’edil de Cultura, Antonio Manresa, ha assenyalat en la presentació del festival la “rellevància dels autors participants, inclosos els escriptors alacantins”. «L’Espai Sèneca obri les seues portes per a rebre als amants d’un gènere cada vegada més seguit i convertir-se en l’epicentre de l’activitat cultural aquests dies a la ciutat«, ha afegit.
La regidora de Joventut i Igualtat, María Conejero, ha indicat que “és molt important per a la regidoria col·laborar en aquest esdeveniment ja que treballem des de fa anys per a potenciar l’activitat literària dels joves a través de formació i concursos. A ‘Alacant Noir’ tindran el seu espai i és una manera de posar en valor el seu potencial”. A més, ha mostrat la seua satisfacció per la paritat en la participació dels autors, ja que seran presents 24 homes i 24 dones.
Per part seua, el director de ‘Alacant Noir’, Michel Messina, ha avançat que “en aquesta segona edició el públic podrà gaudir d’unes jornades de cultura i entreteniment de primer nivell amb la presència de convidats que ens oferiran una visió global de la ficció criminal en tots els seus formats i creacions”. “Hem volgut combinar la presència d’autors reconeguts amb uns altres de culte, de professionals del món editorial i també obrir-nos als guionistes de sèries de qualitat i al món del cinema”, ha explicat.
Les activitats començaran el dimecres 21 a partir de les 17.30 hores. Durant les tres primeres jornades (dimecres, dijous i divendres) es desenvoluparà a la vesprada, mentre que el dissabte se celebrarà tot el dia i el diumenge tindrà lloc al matí. El festival està organitzat per la Regidoria de Cultura i col·laboren la Regidoria de Joventut i la d’Igualtat, el Patronat de Turisme Costa Blanca, el Patronat de Turisme Alacant City&Beach, Hidraqua i Coca-cola.
Dins de la secció “Trobades amb autor” es troben Mónica Rouanet, Benjamí Prado, Manel Loureiro i Marina Sanmartín. També s’han presentat les diferents “Taules redones” que es desenvoluparan durant aquesta segona edició. La primera comptarà amb convidats com Alejandro Gallo, Evelyn Kassner i Mónica Nombela, que debatran sobre històries de policies. En la segona, el protagonisme recaurà en la gestió i promoció editorial amb Gori Dolz i la representació artística dels autors amb Sandra Bruna. Els nous formats de literatura seran abordats en una altra de les taules amb Paz Castelló i José Ramón Gómez. A més, altres convidats com Pepe Coira (guionista de les sèries “Ferro” i “Rapa” entre altres), Elías León Siminiani i Tania Ballo, abordaran temes com el “thriller» i el “true crime” en les sèries.
Així mateix, la programació inclou diverses “Trobades amb autors”, en els quals tindran presència nomenes com Cristina Figueres, Carlos Bassas del Rei, Reyes Calderón, Pere Cervantes, María Suré, Blas Ruiz Grau, Elia Barceló, Mikel Santiago, Men Marías, Benito Olmo, Carlos Salem, Myriam Imedio, Jon Sistiaga, Víctor de l’Arbre i Arantxa Portabales, entre altres. Totes les jornades finalitzaran amb una signatura de llibres conjunta a càrrec dels autors que hagen participat en les activitats del dia.
Finalistes i novetats
Durant la roda de premsa s’han anunciat també els finalistes del premi ‘Alacant Noir’ a la millor novel·la publicada en 2021, que són “Animals ferits”, de Noelia Lorenzo Pino, i “Grossa de fira”, d’Esther García Llovet. Ambdues participaran en una trobada el dissabte 25 en el qual es donarà a conéixer qui és la guanyadora, amb el lliurament del premi del festival.
Com a novetat per a enguany dins del festival s’han programat projeccions gratuïtes de pel·lícules de cinema en tres de les jornades. En aquesta edició el país convidat és Espanya i es podran visionar “Mort d’un ciclista” de Juan Antonio Bardem, “L’alquimista impacient”, de Patricia Ferreira i “L’illa mínima” d’Alberto Rodríguez. Aquesta secció és un homenatge a la cultura audiovisual de les últimes dècades del gènere negre i suspens en la pantalla gran.
També hi haurà una jornada dedicada als joves talents i la literatura local, amb la presència de Fernando Ugeda, Jorge Zaragoza i Marian Pastor. A més, el diumenge al matí, per als més xicotets, s’ha organitzat un taller infantil amb el títol “Resol l’enigma” en el Museu d’Aigües d’Alacant.
El públic pot acudir amb entrada lliure directament a totes les activitats del programa o reservar la seua plaça enviant el seu nom, cognoms, número de telèfon i data al correu contacto@alicantenoir.com indicant en l’assumpte “reserva de plaça”.
Tota la programació pot consultar-se en la web d’Alacant Noir: https://alicantenoir.com/