‘Dones LTB: sororitat i feminisme’ és el lema de l’Orgull LGTBI 2020 d’Elx, que posarà el focus d’atenció sobre les dones del col·lectiu a l’ésser les grans oblidades. El regidor d’Igualtat, Mariano Valera, Matías González, membre de Diversa i José Valero, portaveu de Entendemos en el municipi, han presentat les sis activitats que tindran lloc a la ciutat del divendres 11 al dissabte 19 de setembre, amb els protocols higienicosanitaris pertinents, amb la finalitat de reivindicar drets i visibilitzar als membres del col·lectiu.

L’11 de setembre s’inaugurarà a la Sala de l’Ordre Tercera l’exposició fotogràfica ‘Transcuba’, que fins al diumenge 4 d’octubre exhibirà 21 imatges de l’italià Paolo Titolo i el treball de recerca doctoral de Mariela Castro, directora del Centre Nacional d’Educació Sexual de Cuba (Cenesex), sobre la realitat dels transsexuals de l’illa. El dilluns 14 de setembre, a les 19.00 hores, el Centre de Congressos acollirà la xarra ‘Discapacitat i LGTBI’, que, entre altres ponents, tindrà a la poeta i narradora Beatriz Giovanna. El dimarts 15 de setembre, a les 19.00, el claustre de la Biblioteca Pere Ibarra serà l’escenari de la presentació del llibre ‘El capvespre de cristall’, de la docent i escriptora il·licitana Olga Mínguez.

El dimecres 16 de setembre, a les 19.00, l’acció es tornarà a traslladar al Centre de Congressos per a la conferència ‘Dret a la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI’, a càrrec de l’advocada laboralista de CCOO, Amparo Cristina Ochando. Mentre que el divendres 18 de setembre, a la mateixa hora, tindrà lloc en la sala d’actes de Casa de la Dóna una exhibició de maquillatge per a drag queens amb l’artista Cristian Campos.

L’esdeveniment capital tornarà a ser la manifestació, que no transcorrerà de manera física sinó virtual, i que comptarà amb un magazine televisiu amb entrevistes i reportatges a peu de carrer en directe a través de les xarxes socials de l’Ajuntament, el dissabte 19 a partir de les 18.00 hores, i en el qual es parlarà sobre tots aquells assumptes que inquieten al col·lectiu (salut, ocupació, art, actualitat…). La setmana de l’Orgull il·licitana serà, per segon any consecutiu, l’encarregada de tancar a nivell europeu les celebracions LGTBI.

“No hem volgut deixar passar l’oportunitat de continuar organitzant l’Orgull malgrat la pandèmia. Cal continuar amb les reivindicacions, perquè el que no es visibilitza no existeix, i el que no existeix no té drets”, ha assenyalat Valera, qui ha traslladat el suport de l’Equip de Govern a la comunitat LGTBI i ha anunciat que la taula creada per a la posada en marxa de l’Orgull amb diferents entitats de la ciutat no es dissoldrà i, tal com va avançar en el Ple de juny, ara treballaran per tirar avant el Pla Municipal contra la LGTBIfobia i així convertir a Elx “en un referent de la lluita per la igualtat, els drets i la dignitat de les persones del col·lectiu”.

Matías González, finalment, ha informat que l’edició número XIII del Festival LGTBI Diversa esdevindrà “entorn dels dies 15 i 18 d’octubre de 2020 amb activitats relatives a teatre, mostres, cinema, literatura, formació i família”.