Les Senderes Blaves són itineraris que enllacen, travessen o parteixen de platges, ports que han sigut guardonats amb la Bandera Blava en 2021. La voluntat de la iniciativa és la de fomentar la connexió de la xarxa de llocs amb Bandera Blava mitjançant senderes que ajuden a posar en valor espais naturals i d’interés cultural i patrimonial.

Al desembre de 2020, des de l’àrea d’Infraestructures de l’Ajuntament d’Oriola, es va iniciar en col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández, la FAOC (Federació d’Associacions d’Oriola Costa-Alacant) i l’Institut Ecològic del Litoral el tramite per a l’obtenció d’aquest guardó i aquesta setmana ha sigut notificada la comunicació del guardó.

“Entre les Senderes Blaves guardonades enguany es troba la sendera ‘Passeig Cap Roig’ que recorre dos quilòmetres del litoral oriolà, entre La Caleta i Cala Capità. Una sendera que presenta gran interés pels materials geològics que componen els penya-segats i les platges, així com el gran valor patrimonial històric i arqueològic, com la Torre de Cap Roig, edificació militar tipus torre guaita del segle XVI, catalogada com Bé d’Interés Cultural” ha manifestat Ángel Noguera, regidor d’Infraestructures de l’Ajuntament d’Oriola.

Aquest guardó de Sendera Blava reconeix aqueix esforç i premia la transformació d’aquestes sendes litorals en valuosos recursos per a la realització d’activitats recreatives, esportives, turístiques i d’educació ambiental.

Antonio Sánchez, regidor de Platges ha indicat que “aquest guardó és possible a les 11 Banderes Blaves que tenen les 11 platges d’Orihuela, i com no, gràcies al treball de tot un equip de persones de les diferents àrees de l’Ajuntament d’Oriola, platges, infraestructures, turisme, medi ambient i lavabo urbà que fan tots els anys una gran faena per a aconseguir aquests guardons als quals cal sumar enguany la Sendera Blava Passeig Cap Roig”.

El guardó, atorgat per un Jurat conformat per l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Els criteris que regeixen la seua concessió se centren en aspectes relatius a tres eixos principals: recuperació i protecció del medi natural i dels seus recursos naturals, culturals i patrimonials; serveis i infraestructures en les Senderes Blaves i, finalment, interpretació, educació ambiental i hàbits de vida saludable.

Des de ADEAC consideren que, aquest conjunt de criteris incideix, de manera positiva, en el desenvolupament sostenible del litoral, constituint també el conjunt de criteris una eina per a la gestió i el control d’aquests espais de gaudi públic.