La Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) acollirà la presentació de la Guía de protocolo institucional para periodistas y comunicadores, dijous, 2 de febrer a les 19 hores. La guia és obra de la periodista especialitzada en protocol María del Carmen Portugal, professora de la Universitat de Nebrija i delegada de l’Associació de Protocol (AEP) de la Comunitat València. La directora de Comunicació de la Universitat d’Alacant, María Martín, serà l’encarregada de presentar l’autora.
La Guía de protocolo institucional para periodistas y comunicadores és, segons Portugal, «una obra pensada per a professionals del món de la comunicació i els mitjans i ofereix informació tant del protocol organitzacional, com les nocions bàsiques del protocol: precedències, presidències, criteris d’ordenació o el concepte de representació, amb alguns exemples d’actuació en actes d’especial rellevància».
Aquesta publicació, editada per Sindéresis, combina l’experiència professional de l’autora tant en l’àmbit acadèmic, com també en la seua condició de periodista. La publicació de notícies relacionades amb el protocol, fins i tot signatures convidades en els mitjans de comunicació per a redactar columnes relacionades amb el protocol, és cada vegada més present. No obstant això, també és una realitat que aquest contingut no té, en la gran majoria, el suport per part de periodistes amb formació en aquest camp. Portugal assegura que «l’informador que s’enfronta a un acte oficial o institucional necessita coneixements bàsics de protocol per a entendre aquesta “expressió plàstica” del poder».
La Guía de protocolo institucional para periodistas y comunicadores inclou referències als símbols oficials, al dret premial civil, o al de les Forces Armades. A més, ofereix un capítol destinat a la celebració dels actes públics més representatius i habituals en la vida oficial de les institucions com són les preses de possessió, els lliuraments de premis, inauguracions o signatures de convenis, esdeveniments que en la majoria dels casos porten aparellada la presència de mitjans de comunicació.

María del Carmen Portugal Bueno
Llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i màster Universitari en Protocol i Consultoria d’Imatge per la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia, María del Carmen Portugal és doctora en Programa Oficial de Postgrau en Ciències de la Comunicació de la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia. Actualment és professora en la Universitat de Nebrija i imparteix assignatures relacionades amb el protocol, cerimonial i organització d’esdeveniments, en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), en la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), en la Universitat Atlántico Medio, en la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM) i en la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH). És delegada de l’Associació Espanyola de Protocol (AEP) de la Comunitat Valenciana; membre de la Societat d’Estudis Institucionals i del consell editorial de la revista Comunicación y Protocolo.
Ha sigut finalista dels Premis Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals edició 2022, en la categoria de Premi a la Persona Física, i és autora, entre d’altres, de la Guía práctica e ilustrada de la ordenación de banderas oficiales, el Libro de estilo del protocolo oficial y las relaciones institucionales, el Manual de protocolo, la Guía del protocolo y derecho premial civil i la Guía de ceremonial y protocolo en la Iglesia católica.