La Seu Universitària de la Universitat d’Alacant a Petrer inaugura hui dijous 21 de maig «Astronomia: una finestra oberta al cosmos en temps de confinament», un cicle en línia integrat per dos videoconferències i una observació nocturna en directe.

La xarrada «¿Quién nos ha robado las estrellas?» obri el cicle aquest dijous, a les 20.30 hores, amb les intervencions de Guillermo Bernabeu Pastor i Rubén García Lozano, integrants del Grup d’Astronomia i Astrofísica de la UA i l’Observatori de Busot. Els ponents respondran preguntes com què ens perdem a conseqüència de la irracional il·luminació artificial de les nostres àrees urbanes? o quin és l’impacte sobre la biodiversitat? La videoconferència tractarà també les mesures per a una il·luminació eficient compatible amb la protecció del cel nocturn. Enllaç d’accés.

La segona cita, el dijous 28 de maig, tindrà lloc de 21 a 23 hores, amb una observació en directe del cel nocturn mitjançant l’Observatori de Busot-UA (MPC-J02) Aquesta activitat ofereix l’oportunitat d’observar la Lluna, les característiques que té, llocs emblemàtics on van allunar els vehicles espacials, contemplar el cúmul d’Hèrcules, la galàxia Whirpool i altres objectes visibles. Participa en aquesta activitat Rubén García Lozano, José Joaquín Rodes Roca, José Miguel Torrejón Vázquez, i Guillermo Bernabeu Pastor (Observatori Busot-Grup d’Astronomia i Astrofísica de la UA). Enllaç d’accés.

«¿Otros mundos habitables además de la Tierra? ¿En serio?»serà el tema central de la tercera i última cita del cicle, el 12 de juny a les 20.30 hores. La idea de si estem solos a l’Univers no és nova. Giordano Bruno (1548-1600) ja parlava d’«altres mons» habitats per éssers vius que, juntament amb altres heretgies del moment, li va costar la condemna a mort del tribunal de la Santa Inquisició. Michele Mayor i Didier Queloz van rebre el premi Nobel de Física l’any 2019 pel seu descobriment del primer planeta extrasolar anomenat 51 Pegasi b l’any 1995. En aquesta xarrada, el ponent José Joaquín Rodes, explicarà com es poden descobrir planetes fora del sistema solar, missions espacials amb aquest objectiu i les condicions per a ser un altre món habitable.

Enllaç d’accés.