La Universitat d’Alacant ha presentat la nova edició dels Cursos d’Estiu Rafael Altamira que s’impartiran a la Seu Universitària de Villena durant el pròxim mes de juliol. L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions M. Ángeles Alonso, coordinadora acadèmica de la Seu, Eva Valero, directora del Secretariat de Seus Universitàries de la UA, Francisco Javier Esquembre, alcalde en funcions de Villena, Concepción Beltrán, regidora de Cultura en funcions de la localitat, i els directors dels cursos presentats.

La directora del Secretariat de Seus Universitàries de la UA, Eva Valero, ha detallat que, del total de 43 cursos d’estiu programats per la UA per a aquest any 2019, 20 seran impartits al Campus de Sant Vicent del Raspeig i 23 a les Seus Universitàries, i serà la Seu de Villena la que albergarà més cursos durant el mes de juliol, amb un total de cinc propostes de molt diverses disciplines. Els Cursos d’Estiu de la UA arriben enguany a la majoria d’edat. Així ho ha destacat Eva Valero, qui ha anunciat que, en aquests 18 anys, s’han format en aquests cursos un total de 24.200 estudiants: «hem passat d’una primera edició amb 243 alumnes a consolidar-nos i mantenir-nos en els últims cinc anys amb una mitjana de 1.500 matriculats per edició. Un balanç molt positiu i satisfactori perquè, a més, els participants van puntuar el contingut oferit amb un 8,8 sobre 10 i el grau de satisfacció va aconseguir un 8,9 sobre 10, segons les enquestes realitzades». Valero ha recordat que els Cursos d’Estiu en les Seus i Aules Universitàries van incrementar l’oferta a partir de l’any 2013, amb l’objectiu d’acostar la formació acadèmica i cultural a tota la província i ha volgut posar l’accent en la importància de la col·laboració institucional de l’Ajuntament de Villena, de departaments i càtedres universitàries, col·legis professionals, escoles de negocis, petites i mitjanes empreses, sindicats, i fundacions, a més de patrocinadors. Quant a les línies prioritàries dels cursos en aquesta edició, la directora de Seus ha destacat la transversalitat de les noves tecnologies i la dimensió humanista i internacional, amb una oferta marcada per un perfil professionalitzant.

Per part seua, l’alcalde en funcions de Villlena ha declarat que “Villena continua sent un referent que combina la part més científica amb la part més social i cultural. La Seu té tota una ciutat com a llar i, al juliol, hi tindrem una combinació fantàstica”.

La coordinadora acadèmica de la Seu de Villena, M. Ángeles Alonso, ha desgranat el contingut dels cinc cursos que s’impartiran a la Seu. En l’àmbit de les Ciències de l’Educació trobem Coeducació Afectivosexual: de la Teoria Coeducativa a la Pràctica a l’Aula, un curs que proporcionarà les bases teòriques necessàries per a coeducar i reflexionar sobre el sexisme en l’educació (com es gestiona la diversitat des de la pràctica educativa; eines pedagògiques per a la coeducació a l’aula i gestionar la diversitat afectivosexual i d’identitats de gènere. Del 8 al 12 de juliol). L’apartat de Ciències inclou el curs Explorant Noves Tècniques en Bioquímica i Biologia Molecular (del 8 al 12 de juliol), que oferirà una visió general de les tècniques més noves i les aplicacions d’aquestes en aquest camp, amb l’objectiu de facilitar a professors de Biologia, material teòric i pràctic que puguen utilitzar en les seues classes. La tercera proposta estiuenca de Villena s’inclou en l’apartat cientificogastronòmic amb el curs de Tast i Elaboració de Cervesa Artesanal, en el qual es donaran a conèixer les eines i els fonaments essencials per a fer cervesa casolana, avaluar els tipus i les qualitats de les matèries primeres, les tècniques de manipulació, cocció, maceració, fermentació i maduració, i també la correcta degustació d’aquesta mitjançant tastos (17, 18 i 26 de juliol). I no podien faltar en el programa dues àrees de coneixement d’una gran importància per a Villena: el Turisme i la Cultura. En aquest apartat la UA oferirà, del 9 a l’11 de juliol, el curs Moros i Cristians, Desenvolupament Local i Turisme. Una Mirada Plural, Intel·ligent i amb Enfocament Inclusiu. Aquesta proposta tractarà el branding i les noves tecnologies en nous formats d’«experiències turístiques», música, patrimoni i posada en valor d’elements vinculats al patrimoni cultural de les poblacions festeres, particularment del Vinalopó, com també el paper de la dona en aquestes festes i la importància de la identitat. El programa es completa amb curs que té el teatre com a protagonista, de la mà de la companyia Pont Flotant (del 8 al 12 de juliol). De la Particularitat a la Universalitat. Taller de Creació Escènica de Pont Flotant, mostrarà mecanismes, dinàmiques i punts de vista de la companyia davant de la creació escènica. Constarà d’una part pràctica (creació de propostes escèniques individuals i col·lectives) i una part reflexiva i teòrica on analitzar els materials creats i el procés creatiu).

CURSOS D’ESTIU PER DATA DE REALITZACIÓ

Seu Universitària de Villena

Del 8 al 12. Coeducació Afectivosexual: de la Teoria Coeducativa a la Pràctica a l’Aula. Proporcionar bases teòriques necessàries per a coeducar, reflexionar sobre el sexisme en l’educació; com es gestiona la diversitat des de la pràctica educativa; eines pedagògiques per a coeducació a l’aula i gestionar la diversitat afectivosexual i d’identitats de gènere.

Del 8 al 12. De la Particularitat a la Universalitat. Taller de Creació Escènica de Pont Flotant. Mecanismes, dinàmiques i punts de vista de la companyia davant de la creació escènica. Part pràctica: creació de propostes escèniques individuals i col·lectives. Part reflexiva i teòrica on analitzarem materials creats, el procés creatiu

Del 8 al 12. Explorant Noves Tècniques en Bioquímica i Biologia Molecular. Visió general de les tècniques més noves i les aplicacions d’aquestes. Facilitar a professors de Biologia, material teòric i pràctic que puguen utilitzar en les classes.

Del 9 al 11. Moros i Cristians, Desenvolupament Local i Turisme. Una Mirada Plural, Intel·ligent i amb Enfocament Inclusiu. Paper de la dona, importància de la identitat i del branding, noves tecnologies en nous formats d’«experiències turístiques», música, patrimoni i posada en valor d’elements vinculats al patrimoni cultural de les poblacions festeres, particularment del Vinalopó.

17, 18 i 26. Tast i Elaboració de Cervesa Artesanal. Eines i coneixements essencials per a fer cervesa casolana, avaluar tipus i qualitats de matèries primeres, tècniques de manipulació, cocció, maceració, fermentació i maduració.