L’activitat té com a objectiu abordar la relació entre les ideologies i el compromís polític de personalitats com Unamuno, Azaña i Miguel Hernández, entre altres.

El regidor de Relacions amb les Universitats, Estimat Navalón; la directora de la Seu Universitària d’Elda de la Universitat d’Alacant, Charo Navalón; i el professor de la UA, José Ramón Valero Escandell, han presentat el curs ‘Memòria, República i Intel·lectuals’, que tindrà lloc els dies 21, 22 i 23 d’abril en la sala d’actes del Museu del Calçat i en el Teatre Castelar.

Aquest curs es planteja amb una clara vocació divulgadora i pretén conéixer millor alguns personatges significatius del territori comarcal i la seua influència en el pensament espanyol del seu moment.

José Ramón Valero, director acadèmic del curs, ha explicat que en les diferents sessions es tractarà la relació entre les ideologies predominants i el compromís polític i social de sis personalitats clau, com Unamuno, Azaña, o Miguel Hernández, al costat d’uns altres menys coneguts, però igualment interessants com Luis Arráez o Miguel Villalta.

El curs comptarà amb la docència d’experts de reconegut prestigi de la Universitat d’Alacant i d’unes altres, que aniran desgranat la trajectòria i pensament d’aquests personatges.

Amb la intenció d’arribar a un major nombre de persones, el curs es planteja en horari de vesprada, a partir de les 17.00 hores en la sala d’actes del Museu del Calçat d’Elda. L’última activitat de la proposta serà la projecció i posterior col·loqui entorn de la pel·lícula documental ‘Paraules per a un fi del món’ (2020), que tindrà lloc en el Teatre Castelar i que comptarà amb la presència del seu director, Manuel Menchón, amb qui es podrà dialogar.

El curs està destinat als alumnes dels Graus d’Història i Humanitats, però també al públic en general que se senta atret per la República i la cultura espanyola dels anys trenta.

Charo Navalón ha destacat que pensant en el currículum dels alumnes universitaris, es proposa amb reconeixement acadèmic de 1,2 crèdits ECTS per a les persones que s’inscriguen en la web de la Seu d’Elda UA, amb un preu simbòlic de 12 euros.

La preinscripció acadèmica romandrà oberta fins al dia 19 d’abril en la web de la Seu Universitària https://web.ua.es/es/seus/elda/sede-universitaria-de-elda.html. També serà possible assistir al públic general que no desitja aquest reconeixement de manera lliure, però cal que les persones interessades s’inscriguen enviant un missatge a sede.elda@ua.es per a poder controlar l’accés, que estarà limitat a l’aforament del lloc amb restriccions, en compliment de la normativa covid.

De la mateixa manera, per a la sessió de cinema en el teatre Castelar el dia 23 a les 19’00h, l’entrada serà gratuïta, però és necessari realitzar reserva en el portal tickentradas del teatre. Les sessions de conferències també podran seguir-se per ‘streaming’. L’enllaç corresponent es penjarà en la web i xarxes socials de la Seu Universitària d’Elda de la UA el dia anterior a l’inici del curs.