Pot la modere influir en l’arquitectura? Com poden els protocols dels menjars entendre’s com una oportunitat de disseny? Podem dissenyar jardins comestibles? Pot el disseny del cicle del menjar establir noves pautes de disseny a la ciutat? Pot la cuina establir noves convivències i espais? Per a donar resposta a aquestes preguntes, la Seu Universitària de la UA a Torrevieja i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament torrevejense, posen en marxa “Cuinant Torrevella”, una innovadora iniciativa que conjumina Arquitectura i Gastronomia.

La proposta es posa en marxa de la mà del grau d’Arquitectura de la UA (assignatura Projectes Arquitectònics, dirigida pel professor Enrique Nieto Fernández) i compta amb la col·laboració del Centre de Gastronomia del Mediterrani de la UA (Gasterra. https://www.gasterra.ua.es/).

Cuinant Torrevieja es va presentar el divendres, 5 de febrer, amb una sessió inaugural en línia i es desenvoluparà des de dilluns que ve 12 de febrer fins al 28 de maig. En el segon semestre del curs acadèmic, l’alumnat de primer curs del grau d’Arquitectura es troba amb la seua primera experiència de projecte, que la UA denomina Projectes Zero, un model pedagògic propi que enguany compleix la seua desena edició i que els seus directors; Mª José Marcos i Juan Antonio Sánchez, denominen “Arquitectura a Alacant”.

Per a aquest curs 2020/2021, els organitzadors detallen que “proposem una immersió en els diferents aspectes en els quals l’assumpte de ‘el menjar’ es desenvolupa a la ciutat de Torrevieja, caracteritzat per un conjunt heterogeni d’històries, conflictes i realitats en el qual compondrem noves cartografies gastronòmiques des de l’arquitectura i la ciutat, on imaginem i dissenyem noves possibilitats per a un futur més sostenible, inclusiu i evolucionat”.

En total tots el alumnat desenvoluparan quatre tallers amb diferents pràctiques experimentals que permetran als 120 estudiants que participen projectar-se sobre una realitat concreta que és la ciutat de Torrevieja. Els quatre tallers versaran sobre “Dieta Mediterrània”; “Cuinar al Sol”; “Tupí or not Tupí, that is the question”; i “Territoris comestibles”.

A més dels directors i tutors de cada taller, Cuinant Torrevieja comptarà amb experts en Gastronomia convidats, entre els quals es troben María Diago, biòloga (Guia Sustentable de Restaurants); Esther Vives, periodista en “El negoci del menjar”, dietista, nutricionista i multiactivista; Javier d’Andrés, cuiner del grup La Sucursal (2 estreles Michelín); Corriola ( amo del Restaurant de cuina sostenible del mateix nom) i Dani Frías, cuiner de “La Ereta” (1 estrela Michelín).