La banda La Societat Musical “L’Armònica” de Cox, Alacant dirigida per Gonzalo Berná Pic ha guanyat el primer Certamen Nacional de Bandes Vila del Pinós Memorial “Andrés Vidal” dotat amb 3000 euros després d’interpretar el pasdoble fora de concurs “Ombres i Llums”, l’obra lliure: “Miraculum” i l’obra obligada, “ORIÓN”, fantasia simfònica per a banda de Santiago Cinqué Serna.

El certamen naix dins de les commemoracions del 90 aniversari de la Societat Unió Lírica Pinosense amb el propòsit de contribuir a mantindre la música de banda en essència i recordar la figura del percussionista pinosero. En aquesta primera edició també han participat les formacions musicals de la Societat Va unir Artística d´Ontinyent, que sota la batuta de Ramon García i Soler han obtingut el segon premi dotat amb 2000 euros. El tercer premi ha sigut per a l’Associació Banda de Música de Calasparra, amb el seu director Julián Andreo Jiménez i un premi econòmic de 1000 euros.

La banda amfitriona, la Societat Unió Lirica Pinosense, ha actuat fora de concurs amb un repertori especial per a l’ocasió que ha inclòs les obres; El Pasdoble Carmesina de Manuel Morales i la peça del compositor anglés Gustav Holst, Primera Suit per a banda Militaren El meu bemoll.

El jurat ha estat integrat per tres professionals de reconegut prestigi; Santiago Cinqué Serna, compositor de l’obra obligada “Orión” i director de la Unió Musical “L’Aurora” d’Albatera. Carlos Garcés Fuentelsaz, director de la banda “Santa Cecilia” de Cullera i l’orquestra simfònica de la mateixa societat, i Henry Addams, director principal de l’orquestra simfònica de Castelló. Els tres han tingut en compte per a la seua valoració aspectes com l’afinació, interpretació, tècnica i sonoritat.

També s’ha concedit el premi “Comercial Rasmer” al millor director del certamen, dotat amb 200 euros a Ramón García i Soler de la Societat Va unir Artística musical d’Ontinyent.

El premi “Sanganxa” al millor solista del certamen, dotat amb 100 euros, ha recaigut en la tuba i trombó de la Societat Musical “l’Harmònica” Cox.

L’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín i l’edil de Cultura, Silvia Verdú han entregat un detall a la família d’Andrés Vidal, perquè sempre recorden els primers passos que va donar aquest certamen, amb la intenció de convertir-se en referent durant els pròxims anys, i en el qual sempre recordarem a Andrés. El quadre recordatori del certamen ha sigut creat pel també músic Dani Bravo.

Previ al certamen, la música de banda ha eixit als carrers del Pinós per a convidar a la població a participar d’aquesta festa Cultural. El primer escenari ha sigut a la Torre del Rellotge amb la recepció per part de les autoritats municipals, representat per l’edil de Cultura, Silvia Verdú i Lázaro Azorín, alcalde del Pinós. Tots dos han donat una afectuosa rebuda als alcaldes dels tres municipis i als respectius presidents i presidentes de les formacions musicals al costat dels seus directors. Acte en el qual se’ls ha fet lliurament d’uns obsequis en record de la seua visita al Pinós, un rellotge de marbre de les nostres pedreres Crema Ivori amb la nostra emblemàtica Torre i una mostra dels excel·lents vins de la terra.

Després de fotografiar-se en el mural del Pàrquing de l’Ajuntament, els més de 250 músics han passat per la Plaça de l’Ajuntament on els esperaven autoritats, músics i públic en general, allí les autoritats de cada municipi els han imposat el corbatín als seus estendards en record del certamen. Des d’allí, una a una, ha partit en cercaviles fent sonar la seua millor música fins al Teatre-Auditori “Emilio Martínez Sáez” on s’ha celebrat el certamen de bandes.

Els tres directors han coincidit a destacar l’excel·lent idea de promoure aquest tipus de certàmens per part de l’Ajuntament del Pinós i la Unió Lírica Pinosense, ja que les bandes formen part de la nostra cultura popular. Les quatre agrupacions han oferit un gran espectacle sonor en directe, on s’ha posat en valor la dedicació dels músics amateurs i el treball previ de mesos arrere per a donar el millor cadascun d’ells.