El Auditori Teulada Moraira ha viscut durant la jornada del 7 de setembre una cosa màgica de la mà els protagonistes d’aquesta IX edició de Alere/*Dolia, Mostra de Enoturismo i Gastronomia. Les xefs María José San Román, María José Martínez, el crític gastronòmic, cuiner i expert en salaons, Tony Pérez Marcos, el mestre heladero i bartender Santi Gómez i el bartender Iván Talens, van fer brillar i posar en valor a través de les seues propostes guiades pel mar Mediterrani i per la terra que ens envolta, el raïm moscatell i els productes del gran rebost del Mediterrani.

Una acció turístic/cultural pròpia del Auditori, que enguany es va articular en una jornada en la qual es va posar novament l’accent en la preservació del territori i el paisatge utilitzant com a element de comprensió la gastronomia a través dels nostres productes més autòctons com són, el raïm moscatell d’Alexandria i aquells productes que ens ofereix el gran rebost del Mediterrani.

Alere/Dolia, #UnFaroAbiertoalMediterráneo, que ha posat l’accent al Mediterrani com a element per a entendre les nostres arrels. Una mostra des d’aquest espai de divulgació del Auditori Teulada Moraira que va acollir a una gran quantitat de visitants.

Alere/*Dolia 2019 va començar amb una original Experiència Sensorial a càrrec del mestre heladero i bartender, Santi Gómez, fruit d’un projecte que va nàixer en la passada edició que i que en aquesta es va voler presentar als assistents els matisos que ens aporta el moscatell i els seus processos d’elaboració a la Marina Alta. Per a això es va utilitzar com a element conductor el gelat que es maridó amb quatre vins de diferents cellers de la comarca. Un I+D que es ve desenvolupant des d’aquest espai cultural al costat de Gómez, i al qual li queda un llarg trajecte per a continuar analitzant i descobrint l’ADN d’aquest producte mil·lenari. Una experiència en la qual primer es va catar el vi, seguit del gelat, que va actuar com a eina per a comprendre millor el codi del sabor, ajudant a dormir les papil·les gustatives i a impregnar el paladar amb les notes a potenciar.

Mentrestant, a la sala simfònica, es va simular un viatge visual i sensorial entre vinyes que com a destinació ens portaven al mar. Una posada en escena i il·luminació que portava a l’espectador a sentir de prop la terra i el mediterrani. Un acte conduït per la professional de la comunicació, Clara Castelló, que va donar pas a l’escenari a María José San Román estavella Michelín del Restaurant el Monastrell d’Alacant i dos sols Repsol, María José Martínez, sol Repsol del Restaurant Llenç de València i a Tony Pérez crític gastronòmic, cuiner i gerent de l’empresa de salaons Ànima Marina.

El nexe d’unió entre els tres eren els salaons de Tony Pérez, i amb aquests productes anaven a presentar algunes de les seues propostes

Pérez va ser l’encarregat d’obrir el showcooking, que com a productor exposava el seu producte i reconeixia la necessitat de professionals per a posar sobre la taula en un plat el producte. En primer lloc va explicar el terme de salaó i a continuació comptant al públic de manera pràctica la seua tècnica d’aquest producte realitzat a baixa sal. Per primera vegada, Pérez va presentar sobre l’escenari el seu nou treball en el qual camina ficat des de fa temps i que tracta els salaons sense sal. Una tècnica molt senzilla on el sabor és important i per a això utilitza altres elements com la soja i el miso, fent referència a aqueix fenomen japonizado que hui dia està tan de moda.

Un relat on no falte el discurs concienciador de la importància de coneixement sobre la matèria primera amb la qual s’està treballant i posteriorment ingerint.

Va mostrar al públic mitjançant algunes peces de salaons, com el bonic, la fresa de mújol, el salmó o l’aspecte la manera de tractar-les. Va remarcar que l’oreig i l’assecat són importants en les seues tècniques de treball.

Tony va prendre el comandament de moderador i va presentar a la jove cuinera a María José Martínez. María José, una enamorada del producte i una murciana a València va presentar una ensalada amb herbes del seu hort ecològic, amb la mojama d’Ànima Marina i fent l’ullet al raïm moscatell amb un granissat per a donar-li major frescor en boca. Martínez va finalitzar la seua intervenció amb unes postres molt representatives de la seua casa, la seua versió sobre el pijama que va pintar com un llenç sobre el banc de cuina. Una jove promesa dins del món de la gastronomia.

María José San Román, dona inquieta i en constant evolució, gran coneixedora del safrà, l’arròs i l’oli presente un diví mos de fresa de mújol amb torró. A més, i com a homenatge al producte protagonista de la vetlada, va realitzar unes postres de brull amb raïm moscatell. Sant Román, com a ambaixadora de la Dieta Mediterrània, va finalitzar la seua intervenció parlant d’un dels productes per excel·lència dins de la nostra dieta, l’oli d’oliva verge extra i el pa. Va donar als assistents algun consell a l’hora de com adquirir un bon producte.

Els tres protagonistes van elogiar aquesta mostra de enoturismo i gastronomia on es van reafirmar en termes tan importants com la sostenibilitat, el territori, el producte, el respecte.

Tony Pérez va afegir, “que Alere/*Dolia és un projecte molt important quant a transmetre la gastronomia de manera diferent. La fusió que hi ha entre territori, producte, matèries primeres naturals, el paisatgisme, fan que a més de gastronomia es respire cultura”.

A continuació, van presentar als assistents què és MEG, l’associació Dones en Gastronomia. Sant Román, presidenta d’aquesta associació, va explicar que aquesta associació va nàixer en una reunió de dones que es va convertir en un grup de cuineres associades que volien donar major visibilitat a la dona dins del sector professional al qual pertanyen. Sant Román va afegir que és un associació oberta a homes i a dones en la qual es busca mostrar la importància del paper de la dona en la cuina i sobretot de les joves emergents que com María José Martínez volen tindre aqueix reconeixement al treball que realitzen.

Però Alere/*Dolia encara va comptar amb moltes més coses. En la zona enjardinada en l’apartat de Alere/*Dolia Kids els més xicotets es van divertir amb un taller de reciclatge marí, on s’aposta sempre des d’aquest espai per l’ecologia i sostenibilitat dels fons marins: “El plàstic en les entranyes del mar” a càrrec de Rosa Montesa de Reciclatge Creatiu. El resultat va ser que mitjançant el joc i l’aprenentatge del Big-Data del mar, els participants al taller van construir una medusa amb plàstics.

Un altre dels tallers van poder gaudir va ser el de la gastronomia saludable, a càrrec de València Club Cuina. Amb el xef Luis Asensio van cuinar i van aprendre la importància que té una bona alimentació a través dels seus productes.

Un altre dels escenaris va ser la sala d’exposicions que es va convertir en un Territori d’Expressió on l’aroma a història, a tradició impregnava aquest espai amb l’exposició: Les espècies, un univers de sabors. Organitzada per la Catedra Carmencita, la Universitat d’Alacant, conjuntament amb el Auditori Teulada Moraira.

En el Territori Gastronòmic, els assistents van poder gaudir de la gastronomia de la mà de la barra del Restaurant Toni Cantó, del Restaurant Tapes Canalla, de la degustació de les xefs Alere/*Dolia 2019 i de salaons Ànima Marina maridada amb els caldos del Celler de Teulada, la DOP Vins d’Alacant i la Associació Bancals de Vins. Amenitzat tot això amb la música en directe del grup Jazzy Makers.

El sabor més refrescant i dolç el va posar “La Gelateria de Dolia” a càrrec de Santi Gómez, que amb gran èxit els assistents van voler degustar els clàssics gelats que descobrien els matisos que aporta el moscatell a la Marina Alta. El colofó final va arribar amb la gastronomia líquida amb un duo de bartenders a càrrec de Santi Gómez i Iván Talens que van elaborar dos còctels diferents i refrescants on la base principal era el vi.

Des de la Direcció i Fundació del Auditori Teulada Moraira han mostrat la seua satisfacció pels resultats obtinguts en aquesta nova edició de Alere/*Dolia, on una vegada més s’ha apostat pel nostre territori i paisatge que conforma la cultura gastronòmica. Així com, agraeixen la participació i col·laboració de totes les persones implicades en aquest projecte que el fan possible com el nostre proveïdor oficial Hostelbe Benissa i a Vins d’Alacant, Celler Teulada, Celler Antonio Llobell, Celler Els Freses, Cellers Gutiérrez de la Vega, Cellers Joan de la Casa, Cellers Blasco, Les Províncies, Krion Porcelanosa Solid Surface, 20 Sota zero, Dones en Gastronomia, Mahou, Universitat d’Alacant, Càtedra Carmencita, Turisme Costa Blanca, Turisme Comunitat Valenciana i Ajuntament de Teulada.