La Fundació C.V. MARQ ha organitzat una programació especial per a commemorar el tretzé aniversari de l’obertura al públic de la Torre Almohade d’Almudaina. Per a celebrar aquesta efemèride, diumenge que ve 13 d’agost la fortalesa es podrà visitar de manera gratuïta, prèvia inscripció, en horari de 9.00 a 13.00 hores. A més, es realitzarà una passada guiada, també sense cost, a les 11.00 hores.
El diputat de Cultura, Juan de Dios Navarro, ha explicat que “aquesta iniciativa promoguda des del MARQ impulsa la promoció d’un enclavament únic de gran valor arqueològic i, a més, contribueix a dinamitzar l’activitat cultural en aquesta comarca durant el període estival, mostrant la seua riquesa històrica i paisatgística”.
Les persones que desitgen gaudir d’aquesta proposta cultural poden apuntar-se o consultar més informació a través de la web del Museu Arqueològic de la Diputació www.marqalicante.com.
La Torre Almohade d’Almudaina es va obrir al públic per primera vegada el 14 d’agost de 2009. Està reconeguda com a Bé d’Interés Cultural amb categoria de monument que introdueix al visitant en el coneixement i gaudi de la seua arquitectura i de la seua història. L’enclavament, d’època islàmica, formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent, coneguda com ‘al-Mudayyina’ i origen de l’actual nom de la població situada a la comarca alacantina del Comtat, a 587 metres sobre el nivell de la mar.
Situat a l’interior de la província, a 587 metres sobre el nivell de la mar i amb una mica més d’un centenar d’habitants, Almudaina és un poble agrícola la història del qual està lligada a aquesta torre islàmica almohade erigida en un moment indeterminat de la primera meitat del segle XIII, per a defensar la seua xicoteta alqueria a les portes de la conquesta cristiana.