L’alcalde del Campello, Juanjo Berenguer (PP), ha informat, que després dels greus successos esdevinguts la matinada del diumenge, 18 d’agost de 2019, a la Torre de la Illeta dels Banyets, el citat monument històric quedarà clos i protegit de qualsevol acte o actuació “que puga tornar a posar en perill la fisonomia i estructura d’aquest tresor tan representatiu i volgut per tots els campelleros”.

A més, després de personar-se en les dependències de la Guàrdia Civil a denunciar els fets esdevinguts, ha anunciat que s’han sol·licitat diversos informes valoratius dels danys, que s’adjuntaran a les diligències sobre el cas, ja baix competència de la Benemèrita, que el remetrà als jutjats pertinents.

Així mateix, el primer edil ha assegurat que les tasques de neteja i restauració de la Torre no s’executaran fins que els tècnics indiquen quina és la forma adequada de procedir perquè el monument quede en perfecte estat, per la qual cosa ordena la suspensió d’actes i celebracions en el recinte, que puguen deteriorar encara més aquest preuat tresor, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) i restaurat l’any 1991.

Danys contra el patrimoni

Mancant els informes, els danys que en primera instància s’han percebut són: una pintada sobre el mur de maçoneria d’aproximadament 11,2 metres lineals, a una altura aproximada de 170 cm en la base sud-est de la torre. Cal destacar, que les dimensions d’aquesta pintada suposen una mica més de la quarta part del perímetre de la base del monument, de 42,2 metres.

A més, el responsable dels Serveis Tècnics Municipals, al costat d’una dotació dels serveis de neteja FCC, van valorar en primera instància la “gravetat” dels danys i van informar que a causa de la presència de diverses lloses del mur molt poroses al costat de les característiques de l’argamassa d’unió, per a la seua neteja era necessari una atenció i supervisió pel tècnic competent.

Seqüència de fets

Per part seua, la regidoria de Seguretat Ciutadana, el titular de la qual és Rafael Galvañ (PP) va informar de la detenció d’un jove, veí de la pròxima localitat d’Aigües, en la matinada del passat diumenge, 18 d’agost de 2019, acusat de realitzar diversos grafitis en la citada Torre, per la presumpta comissió d’un delicte de Danys contra el Patrimoni Històric.

Els fets van ocórrer, al voltant de les 06.00 a. m. quan l’acusat, en companyia d’altres 3 persones de similars edats, va ser sorprés pel vigilant nocturn del jaciment arqueològic La Illeta dels Banyets, mentre pintava el monument. Encara que en un primer moment tots van fugir en un vehicle, finalment els agents de la Policia Local, gràcies a la col·laboració del citat guàrdia de seguretat, els van donar abast en la C/ Sant Ramón

Una vegada interceptats, els agents van procedir al registre del vehicle en el qual s’havien donat a la fugida, trobant a l’interior del mateix dos pots de pintura en esprai coincidents amb el color amb el qual s’havien realitzat els grafftis. Finalment, l’acusat va reconéixer ser l’autor de les pintades.

A més, davant el que semblaven evidents símptomes d’alcoholisme, els agents li van realitzar les proves pertinents, donant positiu. Finalment, el detingut va ser traslladat a les dependències de la Guàrdia Civil del municipi, des d’on va passar a disposició judicial i, posteriorment, posat en llibertat a l’espera de judici.