Un any més, la inauguració de l’Exposició de Pessebres de la Diputació d’Alacant anuncia la imminent arribada del Nadal. “Entre Nazareth i Bethlem” és el títol de la mostra que ha presentat el diputat de Cultura, César Augusto Asencio, al costat del Bisbe de la Diòcesi d’Oriola-Alacant, Jesús Murgui, i el vicepresident de l’Associació de Belenistas d’Alacant, Antonio el Genovés.

Asencio ha destacat la creativitat i l’exhaustiu treball que comporta aquesta proposta l’elaboració de la qual va començar el passat mes de març amb el suport de l’equip de mestres artesans de la província. “La construcció de naixements és una tradició que forma part del nostre patrimoni cultural i ens enriqueix com a territori. Des de la Diputació estem molt satisfets de recolzar i acudir cada any a aquesta mostra que inicia el compte arrere per al Nadal i s’ha convertit en una cita ineludible per a molts alacantins”.

Cinc pessebres mostren diferents formes de representar el Nadal i els esdeveniments que van ocórrer en Galilea i la Judea, fa més de dos mil anys, amb motiu del Naixement de Jesús. Com a peça central, en aquesta ocasió un gran altorrelieve de cinc metres de llarg per tres d’alt, arreplega el Naixement, l’Adoració dels Pastors i la Caravana dels Mags, amb una parenceria d’equilibri i una composició exquisida que combina perfectament les tres escenes, ambientant-les en un paisatge rústic i pueblerino ple de detalls.

Flanquejant aquesta gran peça, el visitant pot admirar dues grans escenes panoràmiques que justifiquen el títol de l’exposició. A un costat, Nazareth mostra l’Anunciació de l’Àngel a María i, a l’altre, Bethlem arreplega com María i José s’empadronen en el seu poble i cerquen posada per a protegir-se davant l’imminent part. Tal com ha destacat el diputat, en ambdues representacions cal ressaltar la minuciositat del treball amb l’ambientació del mercat, la vall del rierol i la seua cascada, el pati de la posada, l’empadronament o els fronts del pessebre fins al sòl.

Completen l’exposició dos quadres amb la visita de María a la seua cosina Isabel i la Degollación dels Innocents, i el conjunt queda presidit per una tercera composició amb el Somni de Sant Francisco, patró dels belenistes.

Realitzades amb diferents tècniques, encara que amb els mateixos materials, el ‘Pessebre de la Dipu’ inclou escenes en gran vertical, en gran horitzontal, fins al sòl i xicotets quadres. El altorrelieve ha sigut construït per Antonio Alonso, José Luis Sánchez i Agustín Moreno; els dos naixements paisatgístics els han fet Alejandro Cánovas, Juan Carlos Gilabert, José Luis Pitarch, José Luis Hernández i Julio Lillo; els dos pessebres-quadre són obra de Francisco Martín; i el Somni de Sant Francisco ho ha realitzat Francisco Díaz. D’altra banda, la presentació i decoració de les embocadures és treball de José Vicente Quiles i la il·luminació de Jordi Peidró.

D’altra banda, aquesta vesprada ha tingut lloc també l’encès de les llums de l’Arbre de Nadal, preludi del mercat ambulant que, com cada any, s’instal·larà en els jardins del Palau Provincial per a oferir a tota la família una infinitat de propostes.

L’horari d’obertura al públic és de 10:00 a 13:00 hores i de 17:00 a 21:00 hores de dilluns a dissabte, mentre que els diumenges i festius la mostra podrà visitar-se d’11:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 21:00 hores. Els dies 24 i 31 de desembre es tancarà la sala a les 19:00 hores.