L’últim cap de setmana de setembre torna a Castalla la Trobada de Forjadors. En aquesta segona edició de la Trobada, els seus participants han transcendit l’àmbit nacional per ampliar-se a l’Internacional. Als quaranta-vuit professionals de la forja provinents d’Ucraïna, la República Txeca, Suïssa, Rússia, França i, per descomptat Espanya, se’ls uniran vint-i-dos alumnes de “l’Escola de Forja Alejandro Cremades”, també de diferents països. En total, setanta participants, el doble que en la primera edició, en un esdeveniment que comença el divendres 28 de setembre i finalitza el diumenge 30.

La Trobada Internacional de Forjadors de Castalla, és un esdeveniment bianual, organitzat per l’Excm. Ajuntament de Castalla i coorganitzat i dirigit per l’escultor Alejandro Cremades, creador de l’estudi d’art en metall “Ferro i Foc” i l’escola-taller “Alejandro Cremades”. La Trobada va néixer amb la intenció de donar visibilitat a un ofici artesà que no ha de perdre’s i té el repte de sobreviure explorant nous públics i nous camins creatius. Cremades ressalta “La sensibilitat de l’Ajuntament de Castalla i la seva Regidoria de Cultura ja que, recolzant des de 2016 aquesta Trobada estan ajudant a fer visible un ofici del que ja queden pocs artesans, a més, la Trobada també vol servir per ampliar els horitzons professionals de l’ofici, creant i impulsant nous camins”.

El divendres 28 de setembre a les 15:30 començarà oficialment a Castalla (Alacant) aquesta II Trobada de Forjadors que finalitza el diumenge 30 de setembre a les 14:00 hores. Els setanta forjadors espanyols i estrangers – liderats pel creador de la Trobada, Alejandro Cremades-, realitzaran a la plaça de l’Ajuntament una gran escultura forjada durant aquests tres dies. El públic podrà gaudir en directe del treball en les forges, encluses i les eines específiques d’aquesta disciplina, així com de la perícia d’aquests representants de la forja tradicional.

El moment més emocionant serà el dissabte a la nit a les 20:30 hores quan Cremades cali foc a l’embolcall de paper després de que la seva crema apareixerà llavors l’escultura mare, que es completarà amb totes les altres escultures que s’aniran realitzant durant el cap de setmana. L’escultura porta com a lema “El treball” i estarà composta per abelles, símbol del treball en equip, altres insectes i flors autòctones de la zona. Per conèixer més àmpliament el treball individual de cada ferrer, a la “Casa del Fester” es podran admirar i adquirir obres originals dels forjadors professionals participants en aquesta Trobada.

Castalla torna a abrigallar aquest esdeveniment únic per a la Comunitat Valenciana amb multitud d’activitats culturals des de concerts, cors i danses, exposicions com Art al balcó, etc., que faran descobrir als visitants de la Trobada de Forjadors els encants d’aquesta localitat, la seva cultura, la seva història i la seva gastronomia. Com a resultat de tot això, els organitzadors esperen superar àmpliament els més de vint mil visitants que va obtenir la Trobada en 2016.