Les excavacions arqueològiques del jaciment de la Cova dels Bruixes del Poble Nou de Benitatxell segueixen oferint importants troballes. Els arqueòlegs acaben de descobrir una nova sitja de cereals d’època andalusi, datat en el segle XII, en l’interior del qual han trobat gran quantitat de restes de fauna (ossos de cabra i conill) animals que formaven part de la dieta de les poblacions andaludíes que van habitar al Tossal de l’Abiar.

“El nou dipòsit que ha eixit a la llum confirma la potència d’aquesta zona com a defensa cerealística dels pobladors del Poble Nou de Benitatxell en els segles XII i XIII. De fet no es descarta que isquen a la llum molts més” ha destacat el regidor de Cultura, Manolo Segarra. També en aquesta campanya d’excavacions que dirigeixen els arqueòlegs Ana Viciach i Miguel Sánchez Signes, s’han desenterrat els fonaments d’un robust mur, restes de paviment de terra trepitjada i un brancal d’una porta. Totes aquestes estructures podrien pertànyer a una alquería islàmica.

La Cova dels Bruixes, un jaciment d’època ibero romana i andalusina, de nom que delata un passat esotèric i màgic, ha registrat ocupacions des de fa 2.200 anys. S’han trobat restes íberos i andalusíes. En 2001, ja es va dur a terme una intervenció arqueològica i es van trobar ceràmiques íberas pintades, sigillatas i atuells importats de la Campània italiana. L’excavació del 2016, impulsada per la regidoria de Cultura, va traure a la llum una alquería andalusina, és a dir, una agrupació familiar, en general, de 5 o 6 cases a més de diferents construccions relacionades amb les activitats agropecuàries en les quals es basaria la seua economia. Van trobar un aprisco en el qual els pastors guardaven el bestiar en el període ibèric, romà i hispanomusulmán. I ara consoliden una nova sitja de cereals vinculat a la alquería andalusÍ.