“Una Meravellosa il·lusió: ciència i color en els cromos de Nestlé. Mig segle de publicitat i cultura (1920-1966)” és el títol de l’exposició comissariada pels professors de la Universitat d’Alacant Carlos Barciela i Carmen Ródenas. La mostra podrà veure’s a la sala Aifos de la UA (Facultat de Filosofia i Lletres III) des del pròxim dijous 20 de setembre fins al 29 de novembre.

L’exposició arreplega les col·leccions de cromos que Nestlé va editar entre els anys 1920 i 1966. Un recorregut expositiu d’imatges acolorides dels productes comercialitzats per l’empresa, organitzat per estil d’edicions i per països, que ha tingut la simpatia i el suport de Nestlé Espanya.

En concret, es mostren 37 panells amb imatges i documents explicatius dels àlbums de la marca i 8 vitrines amb àlbums originals procedents de diversos països com Suïssa, França, Regne Unit, Bèlgica, Espanya, Itàlia, Iugoslàvia, Xipre, Japó, Austràlia, l’Índia, Argentina i Líban (en l’època en què era protectorat francès).

En l’exposició es troba l’àlbum Timbres, que Nestlé va editar l’any 1920. Una sèrie d’imatges sobre una gran varietat de temàtiques, en la major part de caràcter científic i cultural. L’àlbum Inmortelle Egypt, editat l’any 1966, col·lecció que l’empresa va fer amb la col·laboració de científics, professors universitaris i reconeguts experts que es van encarregar d’escriure textos divulgatius d’una gran qualitat, per als quals els cromos servien d’il·lustració. I la col·lecció de cromos El deporte visto por sus ases, última col·lecció publicada per Nestlé a Espanya l’any 1967.

Carlos Barciela, catedràtic d’Història Econòmica de la UA i propietari de la col·lecció, explica que “la mostra pot ser vista de moltes maneres. Amb els ulls d’aquelles persones que no van conèixer aquella època i per als quals els àlbums es poden analitzar com a mers objectes publicitaris, encara que molt interessants. També amb ulls curiosos i sorpresos per la preciositat de les imatges. Però, sens dubte, és una exposició que despertarà records i emocions molt sentides per a tots aquells que van viure aquella època i que van gaudir de la bellesa i els ensenyaments dels àlbums”.

Com a complement a aquesta exposició, la UA té prevista la publicació d’un catàleg fet pels professors de la UA Emilio Feliu, Lola Fernández, Virginia Barciela i Carlos Barciela, en el qual es recopilen imatges de l’exposició, textos relatius al col·leccionisme i de la publicitat de l’empresa Nestlé.