Amb motiu de la commemoració del noranta aniversari del nomenament de Germà Bernàcer com a responsable del Servei d’Estudis del Banc d’Espanya, la Universitat d’Alacant celebrarà el dia 15 de juny una jornada d’homenatge en què s’inaugurarà l’exposició titulada “Germà Bernàcer, l’economista humanista alacantí més universal”.
Organitzada per la Càtedra Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant i el Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer amb la col·laboració de la Fundació Mediterrani, la jornada començarà a les 10.30 hores amb un acte en el Paranimf que estarà presidit per la rectora, Amparo Navarro, i comptarà amb la participació dels representants de les entitats organitzadores. Durant aquest acte, el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, pronunciarà una conferència sobre “La economía española en el área del euro: situación, perspectivas y retos”, que servirà per a inaugurar la mostra que a partir del mes d’octubre començarà el seu itinerari per diferents punts de les comarques d’Alacant.
El 2021 es compleixen noranta anys des que Germà Bernàcer, un dels pares de la macroeconomia, es va incorporar al Banc d’Espanya per a dirigir, juntament amb Olegario Fernández-Baños, el recentment creat Servei d’Estudis del banc emissor. Al capdavant d’aquest departament va destacar per les seues aportacions en les cròniques del butlletí setmanal del Banc d’Espanya (1932-1936), uns documents que reflecteixen amb detall minuciós l’escenari econòmic mundial i els efectes de la Gran Depressió. Després de la Guerra Civil, va tornar a ocupar el seu lloc en el Banc d’Espanya, en el qual va continuar fins que es va jubilar el 1955.
Després de la conferència, la comitiva institucional es desplaçarà fins al vestíbul de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials per a visitar l’exposició commemorativa, composta per una desena de plafons i un vídeo que recollirà diferents facetes de la vida de Germà Bernàcer.
La mostra recorrerà els pròxims mesos bona part de la província d’Alacant. Amb aquesta acció, el Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, la Càtedra Germà Bernàcer i la Universitat d’Alacant volen difondre el perfil professional i humà, però també el pensament i l’obra de l’economista humanista alacantí més polifacètic i universal.
L’acte serà presencial però estarà sotmès a les restriccions d’aforament i distància que marquen les autoritats sanitàries. Es podrà seguir telemàticament en la web següent.