El pròxim 28 de setembre professors i estudiants inundaran el campus amb un programa d’activitats divulgatives: experiments científics, un itinerari geològic, observació astronòmica i tallers de robòtica i astronomía.

Per primera vegada, el campus de la Universitat d’Alacant acull la Nit Europea de la Investigació i se suma així a les més de 250 ciutats de 32 països europeus que hi participen. Organitzat pel Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement i el Gabinet del Rector, tindrà lloc divendres que ve, 28 de setembre, des de les 17 hores fins a la una de la matinada al campus de Sant Vicent del Raspeig.

Entrar en una bambolla de sabó, crear el mapa de constel·lacions d’una nit de tardor, com funciona un pulmó artificial, descobrir les petjades dels dinosaures i com es treballa en una excavació paleontològica, saber com funciona i per què es produeix un terratrèmol i com predir-lo, conèixer les propietats curatives dels fongs, o aconseguir que el teu propi robot construït a partir de peces de lego seguisca les teues instruccions, són algunes de les activitats proposades per la Universitat d’Alacant per a la Nit Europea de la Investigació.

“En concret, al voltant de 180 investigadors i estudiants de la Universitat d’Alacant participen en aquesta posada de llarg de la ciència oberta a tota la societat en la qual es podrà gaudir de cinc activitats simultànies: experiments científics davant de la Biblioteca General; una ruta geològica al campus; una observació astronòmica al costat de l’edifici del Rectorat, i tallers de robòtica i astronomia en diferents aules”, ha explicat en roda de premsa la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA, Amparo Navarro.

Només s’estima el que es coneix, assegura Navarro, per això el que pretenem és fer arribar els diferents aspectes de la ciència i la divulgació amb un llenguatge amè, accessible i divertit que permeta desertar talents i vocacions. S’hi empraran metodologies docents innovadores i proactives amb un contingut eminentment pràctic que permeta a les persones que hi participen convertir-se en científics per un dia. “Som conscients que la ciència ha d’eixir dels laboratoris i mostrar-se a la societat”, ha insistit la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement.

Activitats

Des de les 17 a les 21 hores amb entrada lliure, darrere de l’edifici del Rectorat i la Torre de Control, «La UA per la ciència» durà a terme experiments de química, física, matemàtiques i biologia que descobriran la gran importància que té la ciència i els beneficis que ha reportat a la societat. En diferents estands, els assistents, independentment de la seua edat, realitzaran els seus propis experiments sota la supervisió de científiques i científics de més de deu departaments de la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant. Aquesta activitat està coordinada per Isabel Abril, catedràtica del Departament de Física Aplicada i responsable del projecte de divulgació científica El Pati de la Ciència.

En el mateix horari, de 17 a 21 hores, es podrà gaudir de «Geología para tod@s», un itinerari pels laboratoris de geologia de la UA i per espais a l’aire lliure del campus com el Bosc Il·lustrat o el Jardí de Roques. Al llarg del recorregut, l’equip de monitors de Geolodía Alicante situarà tallers sobre fòssils, minerals, terratrèmols o aigües subterrànies, entre d’altres. Un viatge de milions d’anys per l’escala del temps geològic acompanyat de les científiques i científics de la UA. Coordinat per Pedro Alfaro, catedràtic en Ciències de la Terra i del Medi Ambient i responsable del Geolodía Alicante, l’activitat compta amb mil places, de manera que és necessari inscripció prèvia. Punt de trobada per a participants Facultat Ciències fase II.

D’altra banda, des de les 17 fins a les 20 hores a la sala multimèdia de l’edifici del Rectorat, vint joves de dotze a disset anys, amb inscripció prèvia, podran participar en una «Gimcana robòtica». El taller consisteix en el disseny i programació de robots mitjançant kits educatius, coneguts comercialment amb el nom de LEGO Mindstorms. Després de la realització d’una sèrie de proves per part dels equips formats, es farà a una petita competició en la qual els robots hauran de seguir un recorregut i buscar objectes. Aquesta proposta està coordinada per Francisco Pujol, professor del Departament de Tecnologia Informàtica i Computació i coordinador en la UA del projecte europeu Eurobotique, que pretén incentivar la participació d’alumnes en itineraris tecnològics tant en secundària com en estudis superiors.

Continuant amb els tallers, «Astropeques_UA» és una activitat innovadora per a aprendre en família les claus de l’Astronomia i les seues connexions amb altres disciplines. Les xiquetes i xiquets participants, d’entre sis a dotze anys acompanyats d’un familiar, podran construir un mapa celeste, comprendre maquetes cognitives, reconèixer el sistema solar, els colors de les estrelles, satèl·lits artificials, etc. L’activitat conclourà amb un llançament de coets d’aigua. El taller tindrà lloc a l’aula A2/0C04 de l’aulari II en dues sessions, de 17 a 19 i de 19 a 21 hores, sota la coordinació del professor Enrique Aparicio, del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes i president i fundador de l’Associació Universitària d’Astronomia Astroingeo. Les places estan limitades a trenta xiquets i xiquetes per sessió acompanyats d’un familiar, de manera que és necessari inscripció prèvia.

Finalment, «Nit d’estrelles», des de les 20.30 hores a la una de la matinada, proposa una observació astronòmica que es durà a terme entre l’edifici del Rectorat i la Torre de Control. Coordinada també per Enrique Aparicio, l’activitat consisteix en la col·locació de telescopis controlats i manipulats per especialistes per a acostar la ciència de l’astronomia a tota la població. S’hi podran observar diversos objectes del firmament com estrelles, estrelles dobles, planetes, la Lluna, cúmuls de galàxies, nebuloses, etc., acompanyat d’explicacions del cel de tardor: comiat del triangle d’estiu i arribada del triangle d’hivern amb maquetes de 2D a 3D, projecció de vídeos i pòsters explicatius. Les persones que vulguen podran acudir-hi amb els seus equips d’observació.

Més informació sobre cada activitat i inscripcions en la ruta geològica i els tallers d’astronomia i robòtica en l’enllaç https://web.ua.es/va/uadivulga

Punts clau

A més d’acostar la ciència a tota la població de la província d’una manera lúdica i atractiva, la Nit Europea de la Investigació posarà en valor el treball de les dones en la ciència i per això comptarà amb un ampli nombre d’alumnes i professores. De fet, el taller de robòtica serà impartit exclusivament per dones i el nombre d’inscrits serà paritari: deu alumnes de cada sexe.

«Som consents que les dones són una minoria en estudis tecnològics, enginyeries, física o matemàtiques. Per a disminuir aquesta bretxa de gènere cal educar des de ben menuts amb jocs, experiments i activitats científiques que mantinguen la curiositat en aquestes matèries i permeten enderrocar els rols de gènere a favor de les vocacions de les científiques del futur», ha destacat Amparo Navarro.

Totes les activitats estan dirigides a tot tipus de públic, especialment indicades per a xiquetes i xiquets acompanyats dels seus familiars, estudiants d’ESO i Batxiller, com també a joves que acaben d’iniciar els estudis a la Universitat d’Alacant.

Antecedents

La Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, ha impulsat durant aquest any 2018 la celebració de la Nit Europea de la Investigació a la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’aproximar la ciència i la investigació a la ciutadania. Per a fer-ho ha rebut el suport de les cinc universitats públiques valencianes, centres d’investigació en salut pública, el CSIC, el Consorci de Museus de la Comunitat, les tres diputacions provincials, set ajuntaments i quatre fundacions. El programa conjunt, amb el lema «Science bridges», inclourà unes quaranta activitats en set municipis valencians. El repte és potenciar la creació de ponts i connexions entre la societat i la comunitat investigadora valenciana sobre ciència, salut, patrimoni i cultura.

Acció europea

Des del 2005, la Unió Europea promou la celebració de la Nit Europea de la Investigació –European Researchers’ Night–, en el marc de les accions Marie Sktodowska-Curie del programa Horitzó 2020, per a acostar la figura de les investigadores i els investigadors a la ciutadania mitjançant activitats divulgatives, dinàmiques i amb un component lúdic. D’aquesta manera, es pretén atraure l’atenció de la societat cap a la ciència, especialment del públic jove per a fomentar vocacions per la ciència, tecnologia i la investigació.