La Universitat d’Alacant commemora el Dia dels Drets Lingüístics hui dimarts, 4 de desembre, amb la conferència “La seguretat lingüística: una eina indispensable per a la igualtat lingüística”, a càrrec de la professora de Dret Constitucional de la Universitat de València, Vicenta Tasa. El vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés, presentarà la conferenciant. La cita tindrà lloc demà a les 18.30 hores a la Seu ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4). L’acte està organitzat per La Cívica-Escola Valenciana de l’Alacantí, associació cívica per a la normalització del valencià de l’alacantí, i la Universitat d’Alacant.

El Dia dels Drets Lingüístics, que per quart any consecutiu celebra la UA, és una iniciativa que va sorgir de la Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià (PDL-PV), integrada per sindicats, col·lectius i associacions valencianes.

 

Vicenta Tasa

És professora de Dret Constitucional a la Universitat de València. Ha rebut el premi Manuel Duran i Bas que concedeix l’Institut d’Estudis Catalans per la seua tesi doctoral «Drets lingüístics i ordenament constitucional: seguretat lingüística vs. jerarquia lingüística. Un estudi comparat de Suïssa i Espanya». La tesi planteja modificar la Constitució per a fer oficials de l’estat i de les seues institucions les quatre llengües més parlades d’Espanya (castellà, català/valencià, gallec i basc).

La proposta està basada en la modificació de l’article 3 de la Constitució, i també suggereix que a escala autonòmica s’establisca l’oficialitat i el reconeixement de les altres llengües espanyoles. El model resultant, semblant al suís, reconeixeria la totalitat de la diversitat lingüística espanyola i dotaria de més seguretat lingüística els parlants de totes les llengües.