En l’actualitat, les dones i xiquetes troben barreres de molts tipus, a vegades molt subtils, que dificulten la seua presència en la ciència. El 15 de desembre de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides proclamava l’11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència (11F) i convidava a organitzar activitats d’educació i sensibilització pública que ajudaren a aconseguir una major participació i progrés de les dones i les xiquetes en la ciència. En el marc del Pla Estratègic i les polítiques d’igualtat de la Universitat d’Alacant, la Unitat d’Igualtat, en col·laboració amb diferents instàncies universitàries com el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement, a través d’UA Divulga. Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), i el Secretariat de Seus Universitàries, dependent del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües, presenten un ampli programa d’activitats que es desenvoluparan tant al campus de Sant Vicent del Raspeig com a la ciutat d’Alacant i alguns municipis de la província, com Villena, amb un programa especial de tallers científics infantils i un programa de conferències, exposicions, i cicle de cinema sobre dona i ciència a Elda.

Tal com manté la directora de la Unitat d’Igualtat, també vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, María José Rodríguez, un dels principals objectius d’aquesta jornada, “que en la UA celebrem des de fa tres anys, és relacionar les escolars de secundària i també de primària, amb les dones científiques”. Per a fer-ho s’ha posat en marxa un programa de visites guiades especialment dissenyades per a centres educatius no universitaris de les comarques d’Alacant que tindran lloc entre l’11 i el 14 de febrer.

L’acció inclou un recorregut explicatiu per la ruta «Campus igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere» (una manera particular de conèixer el campus des d’aquesta perspectiva enllaçant les diferents fites i monuments que commemoren consecucions reconegudes per dones en ciència, arquitectura, esport, periodisme, etc.); la visita a l’exposició «Hypatia: les xiques som guerreres i també enginyeres», així com la conferència titulada: «Igualtat en enginyeria», especialment pensada per a centres de primària. Aquesta xarrada, coordinada per Encarnación Nieves Gimeno, del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la Universitat d’Alacant, “vol donar resposta a qüestions com quin és el paper de la dona en l’enginyeria o per què la proporció de dones enginyeres és tan Baixa”, explica Rodríguez Jaume. Amb un llenguatge adaptat a la infància, es tracten les raons per les quals passa això, intercalant vídeos d’anuncis de joguets, endevinalles, experiments, etc., i es proporcionen eines perquè els xiquets i les xiquetes senten que són capaços de desenvolupar-se professionalment en l’àmbit que desitgen.

Jornada institucional

Com a part de l’objectiu de potenciar talents i oferir referents femenins, el dimarts, dia 11 de febrer, a les 10 hores, a la sala d’actes de la Facultat de Filosofia i Lletres II (Geografia i Història), tindrà lloc la taula redona «Ciència en femení». Moderada per la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, l’objectiu és doble, assegura: «Visibilitzar l’aportació de les dones en l’avanç científic i social, i presentar models de referència que estimulen i enriquisquen, especialment, les joves generacions d’investigadores i científiques.» En la taula participaran la catedràtica d’Immunologia i presidenta de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), África González; la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la UA i membre del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), María Teresa Ruíz Cantero; la professora de Literatura Espanyola i directora de l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere de la UA, Helena Establier, i l’enginyera Superior de Telecomunicacions i gerent de Presa Valenciana Media, Victoria Majadas.

En horari vespertí, el mateix dimarts 11 de febrer, a les 17 hores, en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant-MACA, es desenvoluparà la trobada Ciència en el Segle XXI, xarrades a càrrec de les científiques de la Universitat d’Alacant Amparo Marco, del Grup d’investigació d’Astrofísica Estel·lar, i Paula Gabriela Benavidez, del Grup d’Investigació d’Astronomia i Astrofísica, en què exposaran la ciència que es fa en l’actualitat al nostre país. A més, parlaran sobre l’Univers i el nostre lloc en la galàxia, de cúmuls estel·lars, asteroides i cometes. Organitzada per l’ARP. Societat per a l’Avanç del Pensament Crític, l’Associació de Divulgació Científica d’Alacant (ADCAlacant) i UA Divulga. Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat d’Alacant.

Exposicions

Des del 10 de febrer, el campus de la UA acull diverses propostes expositives d’accés lliure en horari de 8 a 22 hores. A la Sala Aifos es podrà visitar el projecte Hypatia, finançat per la Comissió Europea. Amb l’eslògan «Les xiques som guerreres… i també enginyeres (i científiques, tecnòlogues, matemàtiques…)», la mostra té com a objectiu fomentar l’interès de les adolescents per les carreres de ciència i tecnologia conegudes com a carreres STEM. Cinc grans dones, representades per nines clàssiques espanyoles com Mariquita Pérez o Nancy, acompanyen un plafó dedicat al paper del joguet en les carreres científiques. També es projecta un vídeo amb testimonis d’investigadors parlant sobre els seus referents femenins en la ciència.

En el vestíbul de l’aulari II, l’artista Elena Poritskaia (Lena Kay) presenta en «Art per a la ciència» un projecte col·laboratiu amb un equip de científics de la Universitat Politècnica de València per a «traduir» l’essència de la investigació en el camp de ciència de dades biomèdiques a un llenguatge popular. El dilluns 10 de febrer, a les 19 hores en l’A2/D01 de l’aulari II, tindrà lloc una conferència inaugural a càrrec de l’artista i un recorregut per la mostra. Organitzen FeVaDiC (Federació Valenciana de Divulgació Científica), ADCAlacant, i UA Divulga (UCC+i).

Finalment, el vestíbul de l’aulari I acull l’exposició «Científiques il·llustres en el progrés de la biologia cel·lular i molecular» amb l’objectiu de reconèixer i fer visible la contribució de la dona en la ciència, oferir models de científiques que amplien els referents femenins, i ajudar a trencar els estereotips associats al gènere. Coordinat per la professora del Departament de Biotecnologia de la Universitat d’Alacant, Magdalena García Irles, un grup d’estudiants del grau de Biologia ofereixen en format pòsters un recorregut per importants descobriments realitzats per dones com l’estructura de l’ADN, les tècniques d’enginyeria genètica o el coneixement actual de l’origen evolutiu de les cèl·lules eucariotes, entre d’altres.

D’altra banda, el dimecres 12 de febrer a partir de les 10 hores en el Club Social I, la Universitat d’Alacant se suma a l’acció internacional Global Women Breakfast promoguda per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) coincidint amb el Dia Internacional de la Dona i les Xiqueta en la Ciència. Un desdejuni organitzat per a compartir experiències, idees i projectes potencials sobre com les dones poden avançar en la carrera professional.

Competició de robòtica

La Universitat d’Alacant es converteix en seu local de la competició de robòtica First Lego League que tindrà lloc el dissabte 15 de febrer de 2020, de 9 a 14 hores, a la sala d’actes de l’aulari II. Aquest desafiament internacional té com a objectiu fonamental despertar l’interès i promoure els valors de la ciència i la tecnologia entre joves de 10 a 16 anys a través del desenvolupament de les habilitats del treball en equip, la innovació i la creativitat. Per primera vegada, la competició ha concedit beques a equips formats exclusivament per xiques. A través d’aquesta iniciativa, l’organització pretén impulsar el talent femení en les vocacions científiques i tecnològiques, donant-hi visibilitat i encoratjant en elles la confiança en les pròpies habilitats.

Més informació