Quina mena d’arquitecte vols ser? La resposta a aquesta pregunta és la que resol el nou màster que començarà a impartir la Universitat d’Alacant al setembre. Estudis Arquitectònics Interculturalstítol propi, té l’ origen en University of Universities (UOU), el projecte de docència internacional en línia desenvolupat pels professors de l’assignatura de Projectes Arquitectònics de la UA, Javier Sánchez Merina i Joaquín Alvado, sorgit durant el confinament fa ara un any.

La interculturalitat en el màster és un mot molt significatiu i fa referència a l’estructura d’aquests estudis, que reparteixen els nou mesos de curs en set de destinats a docència en línia i dos mesos presencials. Tal com assenyala el seu director, Javier Sánchez Merina, del total de 60 crèdits, 30 els podran cursar els estudiants en els seus llocs d’origen, gràcies al format en línia. «El màster naix amb la idea de facilitar la realització d’un màster a persones –siguen europeus o de l’extraradi d’Europa– que altrament no podrien fer-lo. Et permet congtinuar a la teua ciutat». Però, a més, aquests estudis ofereixen la possibilitat de fer el treball de final de màster a la mateixa UA: «Que siga un imant i crear l’ambient estudiantil, de manera que tinguem amb aquest màster el millor de cada format», afegeix.

Sánchez Merina destaca els dos grans avantatges que li confereixen un caràcter especial, i són, en primer lloc, treballar amb el concepte d’interculturalitat, |de tota la diversitat existent a Europa»; i, en segon lloc, el treball en grups internacionals en línia. «Això obri les portes a un nou concepte d’internacionalització professional. Aquesta aposta per la internacionalització digital obri les portes a les futures professions».

Els 28 acadèmics involucrats de 22 universitats col·laboradores ofereixen 35 tallers (assignatures) diferents dels quals se n’han de cursar 25. L’enorme diversitat d’assignatures permet a l’estudiant triar quina mena d’arquitecte vol ser. «La personalitat de l’estudiant aflora, es reforça el seu compromís  perquè és subjecte actiu, tria», afirma el director del màster.

El màster ha sorgit de manera natural a partir del projecte docent UOU i de la conversa entre els docents i la demanda per part de l’alumnat, apunta el director.

Estudis Arquitectònics Interculturals va ser aprovat en el Consell de govern de la UA ahir, dimarts 29 de juny de 2021. Per a posar-lo en marxa ha sigut imprescindible la implicació del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació per al Desenvolupament, el Centre de formació Contínua (CONTÍNUA), el grau en Arquitectura i el Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA.