Va començar la tradicional Jornada d’Humor Social de la UA, que enguany arriba a la dinovena edició, amb l’obertura de l’exposició “Llibertat d’expressió”, demà dimecres, 8 de maig, a la Sala Aifos del Campus (Facultat de Filosofia i Lletres III). La mostra, comissariada pel dibuixant Enrique Pérez, estarà oberta al públic fins al 7 de juny, gràcies al suport de la Federació de Caricaturistes d’Espanya (FECO-Espanya).
Encara que la mostra s’obrirà al públic demà dimecres, l’acte central d’aquestes XIX Jornades d’Humor Social de la UA tindrà lloc dijous, 16 de maig, a les 13 hores en la mateixa Sala Aifos, amb una taula redona i el lliurament del Premi Notari de l’Humor de la UA, que enguany rebrà la il·lustradora i caricaturista colombiana Elena Ospina. El comissari de la mostra i dibuixant, Enrique Pérez, detalla que és la segona vegada que es lliura aquest guardó a una dona, en els vint-i-nou anys d’existència d’Humor Social UA. Les obres de cinquanta-un autors internacionals han sigut triades per a donar forma a l’exposició. El comissari destaca una dada que continua sent una constant en aquesta edició: dels cinquanta-un autors tan sols sis són dones.
Juli Sanchis, vicepresident de FECO-Espanya, assegura que el tema elegit per a aquest any, la llibertat d’expressió, “és un dret consubstancial amb la democràcia, és el termòmetre que ens indica quina democràcia tenim i avui es troba en clara reculada”. Per aquest motiu, enguany els organitzadors d’Humor Social han volgut reivindicar a través dels dibuixos, vinyetes i caricatures la importància de la llibertat d’expressió, i afirmen que “cal evitar que els poders fàctics, tant polítics com religiosos o financers, convertisquen la tisora en protagonista amb la pretensió de restringir-la i amb l’excusa de pal·liar excessos i alliçonar-nos cap a comportaments políticament correctes”.
Seguint aquest fil argumental, Sanchis assegura que “en una democràcia res és intocable, ni el president del govern ni el rei ni el papa ni déu ni les banderes” i que “la Llei orgànica de seguretat ciutadana o llei mordassa és una conseqüència de la incompetència del governant que, quan no sap com resoldre un problema, trau la porra”. El límit podria estar en accions que inciten realment a la violència, puntualitza.

Elena Ospina

Il·lustradora i caricaturista colombiana. Va iniciar el seu treball en el diari El Espectador, a Colòmbia. En la dècada dels noranta va treballar per a diverses editorials de llibres i va formar part de col·lectius d’il·lustradors i caricaturistes. Posteriorment, va treballar en la creació i il·lustració de projectes editorials i publicitaris per a Amèrica i Europa. El 1997 va treballar amb Unicef i la Presidència de la República de Colòmbia pels drets dels infants en campanyes en favor de la infància. El 1999 va treballar amb Nacions Unides en campanyes antidrogues. El 2007 es va mudar a Madrid i va col·laborar en exposicions i campanyes on, per mitjà de la caricatura, es convida a pensar sobre la igualtat de drets, igualtat de gènere, la llibertat d’expressió i l’ecologia. El 2009 va ser convidada a formar part de Cartooning for Peace, a França, organització creada pel Nobel de la Pau Kofi Annan i el caricaturista Plantu. Així mateix, forma part del Col·lectiu Cartoon Movement, Noruega, i FECO-Espanya. El 2010 va ser convidada a Montpeller, França, al Festival de l’Aigua, una trobada sobre ecologia i caricatura. El 2011 marxa a viure a Texas, Estats Units, i ingressa en la Societat d’Il·lustradors SCBWI. El 2013 obté el premi Cannes de Plata en el Saló d’Il·lustració «Imagen Palabra» a Bogotà, un reconeixement al seu treball. Ha sigut convidada especial a la trobada Ciutat de les Idees, Mèxic, de 2011 a 2016, on ha participat amb els seus dibuixos. Finalment, ha sigut jurat en prestigiosos concursos internacionals, com el World Press Cartoon a Portugal, Aydin Dogan a Turquia, Saló d’Humor Piracicaba al Brasil, entre d’altres. Ha participat en exposicions individuals i col·lectives, i part de la seua obra es publica il·lustrant articles, llibres i revistes. En concursos d’humor gràfic i il·lustració ha sigut guanyadora de més de seixanta reconeixements entre mencions i premis, a Itàlia, França, Alemanya, la Xina, Mèxic, els Estats Units, Israel o Bèlgica.