La Mostra d’Humor Social de la Universitat d’Alacant i l’Associació de dibuixants FECO Espanya fa 20 anys i ho celebra amb una exposició especial molt internacional. Dedicada, en aquesta edició, a «La Terra: un planeta sense pla B», el comissari de la mostra, el dibuixant Enrique Pérez, explica que «s’han seleccionat obres de 54 autors i, per a aquest aniversari, l’exposició adquireix un caràcter molt internacional, amb obres d’integrants de FECO Internacional de França, Holanda, els EUA, Indonèsia, Iugoslàvia, Xipre i Alemanya, i d’altres de col·laboradors de Cuba, l’Argentina i Colòmbia, a més dels companys espanyols».

En aquesta ocasió, els dibuixants prenen com a objecte de les seues reflexions la situació del medi ambient del nostre planeta. Qüestions tan urgents com el calfament global, la desertització feroç de molts països, els incendis cada vegada més nombrosos i els índexs de pol·lució descontrolats, són alguns dels temes tractats en la vintena edició de la mostra. FECO Espanya alerta sobre els perills que afrontem, sobre la necessitat d’una resposta contundent i sobre l’impacte profund i immediat que té en les nostres vides la falta de mesures davant aquestes situacions.

Enrique Pérez detalla que l’exposició ja està disponible de manera virtual a la Sala Aifos UA a causa de les circumstàncies actuals que impedeixen la presencialitat. Però, afig, «en tindrem la mostra presencial a principis del pròxim curs acadèmic, en setembre o octubre, data en què lliurarem el nostre premi Notario del Humor al dibuixant Manuel Junco«.

El comissari comenta que «l’exposició també serà un homenatge pòstum al mític dibuixant de La Codorniz Santiago Almarza, premi Notario del Humor 2004, mort fa poques setmanes a causa de la COVID-19, mentre estàvem acabant-ne el catàleg. La seua última col·laboració forma part d’aquesta mostra d’Humor Social».

Manuel A. Junco 

(Zamora, 1948) És dissenyador, dibuixant i professor d’universitat. Ha publicat en diversos mitjans espanyols i estrangers: les revistes Triunfo (Espanya) i Saturday Review-World (Nova York, EUA) en la dècada de 1970; en la dels 1980, en el diari El País; en els 90, en les revistes Interviú i A las barricadas. Actualment col·labora en diferents publicacions. És Doctor per la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense de Madrid. Fins a 2008 ha sigut director del Departament de Disseny i Arts de la Imatge, en el qual ara imparteix classes de Disseny Gràfic, Il·lustració i Metodologia del Disseny. Ha realitzat diverses exposicions a Espanya, Itàlia, els EUA, la Xina, Mèxic, Colòmbia, Kuwait, etc. Ha escrit llibres diversos de teoria: El diseño de lo incorrecto (ed. La Crujía, Buenos Aires, 2009), Los mupis de Junco (ed. Ayuntamiento de Leganés, Madrid, 2011), Una imagen para el Quijote (ed. Turpin, Madrid, 2015) y El humor gráfico (y su mecanismo transgresor) (Antonio Machado ed., Madrid, 2016).

Ha sigut vicerector de Cultura i Esports de la Universitat Complutense de Madrid. Actualment és el director dels Cursos d’Estiu Complutense d’El Escorial.