El dia 12 de juny, el director de cinema Luis García Berlanga hauria complit cent anys. Amb motiu del centenari, l’Aula de Cinema de la Universitat d’Alacant, coordinada per Israel Gil, ha programat diverses activitats entorn d’aquesta efemèride. El programa commemoratiu inclou conferències, projeccions i debats sobre la figura i l’obra de Berlanga.

La primera activitat tindrà lloc aquest divendres 28 de maig, a les 20 hores, en col·laboració amb l’Institut de Cultura Juan Gil- Albert i en el marc de la Fira del Llibre, amb la conferència «Bienvenido, míster Berlanga», a càrrec d’Israel Gil (Espai Sèneca, Carrer de Portugal, 17).

El dimarts 1 de Juny, el Teatre Arniches acollirà les projeccions de Plácido (17 hores) i La escopeta nacional (19.30 hores) amb presentació d’Israel Gil, com a part del programa del Festival de Cinema d’Alacant. A més, també al Teatre Arniches, els professors de la UA Francisco J. Ortiz i Juan Antonio Ríos participaran en el Festival de Cinema amb dues presentacions de les projeccions de Bienvenido Mr. Marshall (31 de maig a les 19 hores) i La vaquilla (3 de juny a les 19.30 hores) respectivament.

L’Aula de Cinema també ha dissenyat un cicle de cinema que començarà el 2 de juny, amb el títol Centenari Berlanga (1921-2021), a la Seu Universitària d’Elda. El cicle, que inclou cinc sessions amb projeccions i debat d’entrada lliure fins a completar l’aforament, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Elda i la Fundació Paurides González Vidal. Totes les sessions seran a les 19 hores.

La conferència «Bienvenido, Míster Berlanga», a càrrec d’Israel Gil, el 2 de juny, inaugurarà el cicle, que continuarà el 8 de juny amb la projecció i debat de Bienvenido, Míster Marshall (1953); El verdugo (1963) el 9 de juny; La escopeta nacional (1978) el 15 de juny, i el 16 de juny, La vaquilla (1985). Totes les projeccions comptaran amb una presentació prèvia a càrrec del coordinador de l’Aula de Cinema.

Les activitats pel Centenari Berlanga es completen amb l’exposició «100 anys Luis G. Berlanga: mostra bibliogràfica en línia» desenvolupada per la Biblioteca de la Universitat d’Alacant, a través de la mediateca i la Biblioteca de Filosofia i Lletres. Mostra bibliogràfica en línia.

L’exposició en línia mostra una selecció de pel·lícules i llibres per a endur-se en préstec, a més d’una entrevista realitzada durant el VII Festival de Cinema de Sant Sebastià que forma part de la col·lecció sonora del portal de la UA Torna’m la Veu. La mostra s’acompanya de «entrades» que, a manera de punts de lectura, recorden algunes de les pel·lícules més importants de Berlanga. Aquestes entrades es podran recollir en els mostradors de les biblioteques participants.