La Seu Universitària Ciutat d’Alacant, a la sala de conferències de l’edifici del carrer Sant Ferran número 40, serà l’escenari aquest dilluns 30 de maig de la primera jornada titulada Diàlegs sobre Cultura i Societat Gitana en el Segle XXI, el programa de la qual està integrat per tres ponències sobre aquesta temàtica.
Organitzada per la Càtedra de Cultura Gitana de la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de l’Associació de Promoció Gitana Arakerando d’Alacant, la jornada es presenta «amb l’objectiu d’acostar els valors i les aportacions que hi ha en l’art, la literatura i la realitat del poble gitano», pel fet que aquest «representa la primera minoria ètnica espanyola i, no obstant això, hi ha un gran desconeixement sobre les seues aportacions en l’àmbit cultural i artístic».
Respecte al programa de la jornada, la inauguració de les conferències comptarà amb les intervencions d’Eva Espinar Ruiz, vicerectora d’Igualtat, Inclusió i Responsabilitat Social de la UA, i de Clarissa Ramos Feijóo, directora de la Càtedra de Cultura Gitana. Posteriorment, la primera de les conferències tindrà lloc a les 17.30 hores amb el títol «Presencia del léxico caló y romaní en la lírica popular flamenca», i serà a càrrec de Joaquín López Bustamante, periodista, escriptor, gestor cultural i col·laborador d’RNE en el programa Gitanos, arte y cultura romaní.
La segona de les ponències es titula «Literatura romaní: Un simbólico ‘territorio’ transnacional y reconstructor conformado por letras» i, impartida per Voria Stefanovsky, doctora i magister en Literatura, poeta, activista gitana pels Drets Humans, directora de l’Observatori de Dones Gitanes i vicedirectora de l’Observatori Gitano, tindrà lloc a les 18.30 hores. Finalment, el cicle serà clausurat per Diego Fernández Giménez, doctor en Dret i director de l’Institut de Cultura Gitana (Fundació Pública del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports), que impartirà la ponència «España también es gitana», a les 19.30 hores.