La Universitat d’Alacant, a través del Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües i el Secretariat de Seus Universitàries, presenten la nova col·lecció bibliogràfica “Territori UA”, editada pel Servei de Publicacions de la UA.

El primer volum de la col·lecció serà presentat el pròxim dijous 10 de setembre a les 20 hores al Centre Cultural de Petrer (C/ Sant Bartolomé, 5), amb el títol La Guerra Civil en las comarcas del Vinalopó 80 años después: patrimonio y memoria. Aquest primer volum està editat pel professor d’Història Contemporània de la UA i director de la Seu de Petrer, Pedro Payá. L’acte comptarà amb la presència, a més de l’esmenta Pedro Payá, de Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esport, i Llengües; Eva Valero, directora del Secretariat de Seus Universitàries de la UA; Irene Navarro, alcaldessa-presidenta de l’Ajuntament de Petrer; i José Ignacio Pérez, director general de Qualitat Democràtica, Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern de la GVA. (Entrada lliure limitada a la capacitat de la sala. Per a mantenir els protocols sanitaris, l’assistència requereix d’inscripció prèvia en el telèfon de la Regidoria de Cultura 966 98 94 09).

La configuració i el contingut d’aquest primer volum de la col·lecció són el resultat d’un congrés que va tenir lloc a Petrer per a analitzar el protagonisme de les comarques del Vinalopó en el final de la Guerra Civil, coincidint amb el 80 aniversari d’aquest fet.

La col·lecció “Territori UA”

Aquesta col·lecció bibliogràfica naix amb la vocació de compilar el saber acadèmic sobre la història, la ciència, la naturalesa, la literatura, la tecnologia, etc., desenvolupades a les nostres comarques al llarg de la història. El desenvolupament de la xarxa de seus i aules universitàries incentivat per la Universitat d’Alacant al llarg de la seua història, i potenciat d’una manera exponencial en l’última dècada, ha donat lloc a una intensa presència de la Universitat en les nostres comarques. Atesa la dimensió aconseguida, hem concentrat recentment els diversos vessants del projecte sota el segell “TerritoriUA”. Nascut en el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant, pretén ser un concepte aglutinador d’aquesta xarxa de seus, aules universitàries i convenis municipals, i respon a la vocació social de la Universitat i al ferm compromís que té amb el territori. El seu objectiu ha sigut la transformació de l’espai paisatgístic, urbà i cultural de les nostres comarques en un espai també universitari, capaç d’implementar els recursos culturals i expositius de l’art, les lletres, la ciència, la història, la tecnologia i, en general, de tots els àmbits del saber, mitjançant la implantació de la Universitat en els municipis des de l’empremta del concepte “d’extensió universitària”. Això permet a la Universitat desenvolupar un ampli catàleg d’activitats de formació i investigació per a la divulgació del coneixement, i converteix la UA en un referent en el territori per a la formació, la investigació i la transferència del coneixement. Sobre les bases d’aquest projecte naix ara, en el si del segell editorial Publicacions Universitat d’Alacant, la col·lecció “TerritoriUA”. La col·lecció atén la necessitat d’aglutinar en un espai editorial unificat i recognoscible aquells coneixements sobre el territori que, fins ara, es publicaven de manera dispersa, com també els sabers que es difonen en les activitats formatives i d’investigació que es desenvolupen a les seus i les aules universitàries.

El primer volum de la col·lecció: La guerra civil en las comarcas del Vinalopó 80 años después: patrimonio y memoria

Aquesta publicació és fruit d’un congrés que va tenir lloc a la localitat alacantina de Petrer amb motiu del 80 aniversari del final de la Guerra Civil, quan les comarques del Vinalopó, i especialment les localitats de Petrer, Elda i Monòver, van tenir un protagonisme singular a conseqüència del trasllat del govern republicà a l’anomenada Posició Yuste, en el context de l’estratègia de resistència pretesa pel Dr. Negrín i frustrada pel colp d’estat encapçalat pel coronel Casado, que va precipitar l’eixida a l’exili. En les seues pàgines es posa de manifest el ric patrimoni, material i simbòlic, que les seues localitats conserven per a l’estudi del final de la Guerra Civil i les diferents possibilitats que presenta per a la didàctica de la història i el turisme cultural en l’àmbit municipal i comarcal, en un moment en què s’han començat a implementar les primeres accions en els dos sentits, fruit del treball de recerca, recuperació i posada en valor d’aquest patrimoni fet en l’última dècada, des d’on s’alcen com a llocs clau de la memòria democràtica del nostre país. Aquest és el cas de la finca El Poblet, última residència del president del govern republicà i seu dels dos últims Consells de Ministres, en els quals es van deliberar greus sessions com la que va afrontar la dimissió de Manuel Azaña com a cap de l’Estat i es van prendre decisions d’una transcendència especial com l’eixida definitiva a l’exili.