Des del 2009, la Universitat d’Alacant i SEO/BirdLife Alacant (Societat Espanyola d’Ornitologia) col·laboren en el projecte internacional Piccole Isole, amb la finalitat de comprendre l’ecologia de la migració dels ocells a l’illa de Tabarca. Coincidint amb el Dia Mundial dels Ocells, el diumenge 7 d’octubre, entre les 11 i les 14 hores, prop del far de Tabarca, voluntaris oferiran una jornada oberta per a celebrar aquest esdeveniment.

Conèixer els detalls del projecte Piccole Isole, mostrar als visitants la passió pel món dels ocells, i comprendre la importància de protegir aquests hàbitats insulars mediterranis, entre els quals es troba l’emblemàtica illa alacantina, són sol alguns dels objectius d’aquesta cita.

L’esdeveniment, que se celebra el primer cap de setmana d’octubre, coincideix amb uns dels fenòmens més vistosos i interessants: la migració. Cada primavera, milions d’ocells emprenen un llarg viatge des de les zones d’hivernada a l’Àfrica cap als llocs de cria a Europa. Ara, a la tardor, segons l’investigador del Departament d’Ecologia de la UA, Germán López, migren en direcció sud, cap a l’Àfrica. «Alguns migrants que denominem transsaharians o de llarga distància travessaran el Sàhara i hivernaran a la zona del Sahel, o fins i tot més al sud de l’equador, ja que les oronetes arriben a l’Àfrica Austral», afegeix.

Durant aquest llarg recorregut s’enfronten a múltiples dificultats, una de les més importants és sobrevolar el mediterrani. En aquest viatge sobre mar obert, les illes són fonamentals com a indret de refugi, repòs o alimentació. «Per a molts, les illes enmig de la mar són la seua salvació», apunta el professor de la UA.

Altres ocells són migrants de curta distància, o presaharians, que es quedaran a hivernar a la conca mediterrània aprofitant l’hivern moderat d’aquesta zona. Són espècies que inunden camps, aiguamolls i jardins a l’hivern: reiets, mosquiters comuns o busqueretes de casquet, entre d’altres.

«Abans de començar les campanyes d’anellament científic a través del projecte Piccole Isole no sabíem si a Tabarca es concentrarien molts ocells, atès que està molt prop de la costa. Però veiem que, tot i aquesta proximitat, sí que és utilitzada per molts ocells en migració, com a mínim a la primavera. Ara, amb la campanya que acabem d’encetar, veurem què passa en la migració de tardor», apunta l’investigador del Departament d’Ecologia de la UA, Germán López.

Tabarca, gràcies als seus atractius terrestres i marins, rep molts visitants, però la majoria no són conscients que també hi ha una variada avifauna de moixons que hi descansen abans d’emprendre un enorme viatge de milers de quilòmetres. En concret, explica López, a Tabarca, d’espècies reproductores no n’hi ha moltes, encara que algunes, com l’ocell de tempesta europeu, una au marina, són molt rellevants perquè necessiten llocs tranquils lluny de depredadors per a nidificar, aspecte que ofereixen les illes on crien en les cavitats de les roques.

Projecte Piccole Isole

El projecte internacional Piccole Isole és un programa d’anellament científic en el qual participa el Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant i té el suport de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alacant. El 2018, a més, es va unir a aquesta investigació Aigües Municipalizadas d’Alacant mitjançant el projecte «Viatgers a través del Mediterrani: l’estudi de la migració dels ocells a l’illa de Tabarca».

En l’última campanya, la primavera passada, es van anellar 981 ocells i se’n van recapturar seixanta ja anellats prèviament, entre els quals hi havia un mosquiter de passa amb anella de Suècia. «Durant les campanyes anellem fonamentalment petits ocells insectívors que migren de nit, guiats per les estrelles, i que durant el dia descansen per a recuperar forces», assenyala Germán López.

Dia dels Ocells

El Dia dels Ocells és el principal esdeveniment participatiu organitzat per BirdLife International i SEO/BirdLife i se celebra a Espanya des del 1987. Passió, amor i respecte pels ocells són els valors que impulsen aquesta cita anual, amb l’objectiu de fer conèixer el món dels ocells i les amenaces a què s’enfronten.

Collalba Gris femella. Foto: José L. Murcia