Aquest dijous, 28 de juny de 2018, a la sala polivalent de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer de Sant Ferran, a partir de les 19 hores

El 30 de juny de 1908, fa 110 anys, un asteroide de quaranta metres va caure a Tunguska (Sibèria) i va destruir una superfície de bosc equivalent a la de l’illa de Gran Canària. Va ser l’impacte més important en la història recent de la Terra, i per això, les Nacions Unides van designar el 30 de juny com el Dia de l’Asteroide (Asteroid Day) per a conscienciar la societat sobre el potencial risc d’impactes d’asteroides sobre la Terra i per a conèixer més bé aquests petits cossos, l’estudi dels quals és fonamentals per a comprendre l’origen i l’evolució del sistema solar.

Aquesta efemèride se celebra a la Universitat d’Alacant, a la sala polivalent de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant del carrer de Sant Ferran, 40, aquest dijous, 28 de juny, a partir de les 19 hores, amb dues conferències breus i una taula redona oberta a tota la població. L’esdeveniment comptarà amb Rafael Alemañ, col·laborador honorífic del Departament de Física, Enginyeria de Sistemes i Teoria del Senyal de la UA (DFESTS) i autor de nombrosos llibres de divulgació científica, que tractarà dels impactes sobre la Terra en la història i la prehistòria.

A més, l’expert en l’estudi d’asteroides i professor del DFESTS de la UA, Adriano Campo Bagatin, oferirà la conferència «La amenaza de impactos terrestres, riesgo y soluciones: la misión espacial AIDA». Campo Bagatin és membre de l’equip coordinador de la missió espacial AIDA i membre de l’equip d’investigació de la missió espacial Hera/AIM, integrada en AIDA.

Per la seua banda, l’astrònom pro-am Victoriano Canales, vocal de la Federació d’Associacions Astronòmiques d’Espanya (FAAE) i coordinador d’Astronomers Without Borders a Espanya, donarà una xarrada sobre l’aportació que poden fer els amateur a l’estudi dels NEO (objectes pròxims a la Terra) i exposarà una mostra de meteorits de diversos tipus. 

Asteroid Day 2018

Enguany, l’Asteroid Day coincideix amb l’arribada de la sonda japonesa Hayabusa 2 a l’asteroide Ryugu, mentre que una altra sonda, aquesta nord-americana (Osiris-REX), arribarà a l’agost a Bennu, un altre petit i primitiu asteroide proper a la Terra. Però, hi ha algun programa espacial per a la protecció de potencials col·lisions sobre la Terra? La missió espacial AIDA, una col·laboració entre la NASA i l’ESA (Agència Europea de l’Espai), es proposa comprovar la tecnologia disponible actualment per a desviar asteroides que puguen representar un risc futur per al nostre planeta.

Els científics Julia de León, de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, i Adriano Camp Bagatin, de la Universitat d’Alacant, com a representants d’institucions espanyoles, integren l’equip investigador de la missió espacial Hera, la part europea d’AIDA, que ha sigut proposada (però encara no aprovada) a l’ESA, en la que podria ser la primera missió a un asteroide que faça aquesta agència espacial.