El Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement i la Unitat d’Igualtat de la Universitat d’Alacant commemoren el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència amb la jornada La ciència en Femení. El pròxim dilluns 11 de febrer de 2019, a les 12 hores en la sala d’actes Edifici Germà Bernàcer, la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa María Menéndez; la directora de l’Institut de la Dona i per a la Igualtat d’Oportunitats (Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat), Silvia Buabent; la directora i catedràtica del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la UA, Pepa Antón; i la doctora i la directora del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UA, Paloma Moreda, oferiran la seua experiència personal i recorregut professional com a dones i científiques.

La taula redona «La ciència en femení» estarà moderada per la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, que insisteix en la importància de crear referents de dones en el camp de la ciència i la tecnologia per a despertar vocacions científiques en les més joves. En aquest sentit, segons dades de la UNESCO, entre 2014 i 2016 només al voltant del 30 per cent de totes les estudiants trien estudis superiors dins del camp de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i matemàtiques.

Vull ser enginyera

Previ a la taula redona, a partir de les 11.30 hores en la mateixa sala d’actes de l’Edifici Germà Bernàcer, tindrà lloc la presentació del projecte «Vull ser enginyera» finançat per Institut de la Dona i que té com a objectiu és aconseguir que augmente el nombre de dones en les carrera tecnològiques. L’acte comptarà amb la presència de la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat i directora de la Unitat d’Igualtat de la UA, María José Rodríguez; la directora de l’Institut de la Dona, Silvia Buabent; el director de l’Escola Politècnica Superior (EPS) Andrés Montoyo; i amb la coordinadora del grau en Enginyeria Multimèdia de la UA, Mireia Luisa Sempere.

Itineraris amb perspectiva de gènere

Per a completar la programació pel Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la ciència, la Unitat d’Igualtat de la UA ofereix als centres educatius no universitaris de la província d’Alacant el recorregut explicatiu per la Ruta «Campus igualitari: itineraris amb perspectiva de gènere». Una forma particular de conèixer el Campus des d’aquesta perspectiva que enllaça les diferents fites i monuments que commemoren èxits reconeguts fets per dones en ciència, arquitectura, esport, periodisme, etc. El dilluns 11 de febrer, des de les 9.30 hores, participa el Centre Públic d’Educació de Persones Adultes Professor Alberto Barrios i el divendres 15 de febrer, a les 10 hores, estudiants de 3r i 4t de l’ESO de l’Institut Haygón de Sant Vicent del Raspeig.

Finalment, al llarg del vestíbul de l’aulari II, podrà visitar-se l’exposició «Amb noms de dona» que reuneix dones científiques i fa conèixer les aportacions d’aquestes a l’avanç i el desenvolupament social. En concret, es col·locaran panells informatius de doctores honoris causa, la més alta distinció que concedeixen les universitats a persones rellevants, i sobre les acadèmiques més rellevants en l’àmbit de les Ciències de la Computació.

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, 11 de febrer