Els dies 29, 30 i 31 de maig se celebrarà a Elx l’I Congrés Internacional per al diàleg amb les cultures hispanes d’Amèrica del Nord (HCNA 2019) sota el títol ‘Murs: fronteres, drets civils i valors transculturals’. Una trobada organitzada per l’Àrea d’Estudis Hispanounidenses de la Càtedra Miguel Hernández de la Universitat Miguel Hernández d’Elx en conjunció amb l’Associació Espanyola de les Cultures Hispanes dels EUA. Un seminari interdisciplinari que convoca a un gran nombre d’experts que estudien i analitzen les condicions i les expressions relatives als murs físics i mentals a través de la llengua, la literatura, les arts visuals i els mitjans de comunicació, així com les ciències humanes, socials i de l’educació.

Durant tres jornades, en el Centre de Congrés ‘Ciutat d’Elx’, es reuniran especialistes internacionals en la lluita pels drets humans als Estats Units, com el líder chicano José Ángel Gutiérrez. També acudiran les literates Norma Cantú i Gabriella Gutiérrez i Muhs, editors com Nicolás Kanellos i professors d’universitats espanyoles, franceses, alemanyes i més de vint nord-americanes. Tots ells impartiran conferències, presentaran ponències i participaran en taules redones per a dialogar i debatre sobre l’evolució de les fronteres, els riscos de limitar i creuar, les paradoxes dels discursos polítics, la creativitat artística, així com l’impacte identitari i transcultural dels migrants i exiliats.

En definitiva, l’objectiu és crear una trobada entre els congressistes i el teixit social, cultural i intel·lectual de la ciutat d’Elx.

Aquesta trobada a més de conferències, ponències, taules redones i debats comptarà amb un nodrit nombre d’activitats socials. Cal destacar el lliurament del Premi ‘Global UMH: Derrocant Murs’ que es realitzarà a Santa Pola després d’una visita guiada per la localitat i durant un sopar de gala. Els assistents també podran conéixer les ciutats d’Elx i Alacant, a més de les instal·lacions de la Universitat Miguel Hernández. Així mateix, tindran la possibilitat de gaudir d’una lectura dramatitzada i fins i tot d’un recital de poesia.

Per a realitzar la inscripció al Congrés HCNA 2019 cal accedir al formulari online de la pàgina web hcna.es. El termini de matriculació estarà obert fins al 24 de maig, amb tarifes especials per a estudiants i jubilats.