La sèrie és una ficció inspirada en ‘¡Digo! Ni puta ni santa’, les memòries oficials de La Veneno escrites per la periodista Valeria Vegas, també un dels millors amics del protagonista i part de l’equip d’escriptura de la sèrie. Adorat pel seu carisma i la seua manera lliure, inllanguable i divertida d’expressar-se, La Veneno va aconseguir popularitat gràcies a les seves aparicions televisives en la dècada de 1990. No obstant això, la seva vida i sobretot la seva mort continuen sent un enigma.

El passat diumenge 29 de març es va estrenar ‘Veneno’, una de les sèries més esperades de la temporada al nostre país. La ficció, originària de ATRESplayer Premium, està creada, escrita i dirigida per Javier Calvo i Javier Ambrossi, i narra la vida i mort de Cristina Ortiz, La Veneno, una de les icones LGTBI més importants d’Espanya.

Les actrius escollides per interpretar el personatge són Isabel TorresDaniela Santiago y Jedet, que ho faran en tres etapes diferents de la vida de Cristina.

Les primeres ressenyes i la sèrie l’ha fascinat en general, anomenant-la una de les sèries de l’any. «És una història que transmet veritat, emoció i tendresa; una història dura, però s’havia de dir «, afegeix formula TV.

La seua diversitat i honestedat s’ha destacat sobretot i, com assenyala Bluper, és «una bona Oda a les dones Transgènere i una revulsiva per a aquells joves espantats i confusos.»

Pel que feia als seus creadors, Javier Calvo i Javier Ambrossi, los Javis, també hi ha hagut afalacs perquè diuen que «l’èxit ens explica la història de Cristina a través de la mirada d’una adolescent Valeria Vargas, l’autora de la seva biografia».

Quant a la seua visió, «ell té la frescor de les seues actrius, el seu homenatge a la cultura Queer i una mirada profundament compassiva», diu Victor M. González. També valoren els seus «monòlegs i els discursos ben armats que colpeixen el cor dur» a Bluper.