Els propers dies 30 i 31 de març les localitats de la Vila Joiosa i l’Alfàs del Pi acolliran la celebració d’una nova edició de FESTVM ALONIS, un festival de recreació històrica romana per a tot tipus de públics que enguany, com a novetat, es s’obre a la comarca.

La incorporació de l’Alfàs del Pi a l’organització, amb el Museu a l’Aire Lliure Vila Romana de l’Albir, permet al certamen ampliar el seu radi d’acció al que va ser l’antic territorium o terme municipal de la ciutat romana d’Allon, una de les nou localitats romanes que hi va haver en el que avui és la Comunitat Valenciana.

Una altra de les novetats d’aquesta edició és que no tindrà un campament militar com a seu, sinó que hi haurà nombroses estacions amb diferents mòduls en monuments romans de la Vila i l’Alfàs ia les platges d’aquestes dues ciutats.

Així les coses, el FESTVM ALONIS de 2019 va comptar amb nous mòduls de recreació històrica: des de la medicina romana a l’endevinació, l’escriptura romana, la marineria o les festes dels morts (Parentalia), entre molts altres. El programa ve replet d’activitats durant tota la jornada de dissabte i diumenge al matí.

FESTVM Alonis és un dels esdeveniments més veterans del calendari de recreació històrica romana d’Espanya i se celebra en col·laboració amb l’Associació Cultural Hispania Romana. Està prevista la participació de recreadors de tota la geografia espanyola.

Dos dels principals trets d’identitat d’aquest festival són el rigor històric en la indumentària i en la preparació dels recreadors i la gran importància que es dóna al món civil, no només al militar, així com a la dona oa la infància a Roma . En aquest sentit, la programació inclou interessants mòduls, com ‘La matrona romana’ o ‘Nenes i nens a Roma’.

És un festival que es pot gaudir en família i que permet, d’un costat, posar en valor el patrimoni cultural de la Vila Joiosa i l’Alfàs del Pi i, d’una altra, facilita la difusió del seu passat històric. Així ho ha destacat la regidora de Cultura de l’Alfàs del Pi, Mayte García, després la reunió de coordinació que ha mantingut amb el director de Vilamuseu, Antonio Espinosa, el president de l’Associació Cultural Hispania Romana, Rubén Rius, i la directora del Museu Vila Romana de l’Albir, Carolina Frías.

Aquest any FESTVM ALONIS manté la seua aposta per l’accessibilitat i ofereix visites gratis en llengua de signes espanyola i visites audiodescriptivas per a persones cegues.