Amb 75 estudiants matriculats en el seu primer any, aquest matí ha arrancat oficialment el grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d’Alacant, primer grau d’aquestes característiques que s’ofereix en una universitat espanyola. L’acte, celebrat a Casa Mediterráneo, ha comptat amb la intervenció de María Dolores Rey, investigadora en l’empresa Salinas Bras del Port, de Santa Pola, i la xef María José San Román, del restaurant Monastrell. El rector, Manuel Palomar, que ha presidit l’acte, ha assegurat que el nou grau s’emmarca en la Universitat d’Alacant en una “estratègia integral” que, “basada en la unió de sinergies institucionals i en l’aposta per la formació, la investigació i la transferència, cerca que la Comunitat Valenciana escale posicions de competitivitat i posicionament econòmic a escala global”. En el seu discurs, el rector no ha volgut deixar de banda Gasterra, el Centre de Gastronomia del Mediterrani creat al costat de l’Ajuntament de Dénia i l’Agència València de Turisme, eix del projecte global de gastronomia en la UA.

“La gastronomia i l’alimentació han esdevingut un estendard turístic, referent empresarial i motor de l’economia nacional i la Comunitat Valenciana assisteix des de fa temps a un creixent desenvolupament gastronòmic amb una excel·lent ampliació de l’oferta, cosa que evidenciava la necessitat d’adaptació del sector a les noves realitats, així com una major professionalització, una formació molt més especialitzada i un compromís ferm amb l’excel·lència”. I així naix l’aposta de la Universitat.

Palomar ha destacat, a més, l’excel·lent acollida tant dels tres nous graus que imparteix la UA aquest curs (Gastronomia i Arts Culinàries, Relacions Internacionals i Màrqueting, que juntament amb Medicina completen l’oferta programada per l’actual Equip de Direcció per al seu segon mandat.

La cerimònia ha comptat també amb la intervenció del degà de la Facultat de Ciències, Luis Gras, que ha destacat el caràcter multidisciplinari de la titulació, en el disseny de la qual han participat sis facultats de la UA –Ciències, Ciències de la Salut, Ciències Econòmiques i Empresarials, Dret, Filosofia i Lletres i Escola Politècnica Superior– a més de destacats representants del sector agroalimentari i gastronòmic, com els xefs de les comarques d’Alacant amb estrelles Michelin.

Per la seua banda, la coordinadora del grau, Juana Jordá, que ha actuat com a mestra de cerimònies, ha agraït el compromís mostrat des de l’inici del projecte de tots els agents implicats.

Amb una estrella Michelin, María José San Román és una de les xefs alacantines amb més projecció internacional. En la seua conferència, titulada «La autopista de la universidad», ha agraït al rector i al seu equip «que hagen convertit el somni de la formació universitària en una realitat per a un sector durant massa temps autodidacte». «Hem crescut per camins molt tortuosos, ara volem seguir per l’autopista que suposa anar de la mà de la Universitat d’Alacant», manté. San Román ha parafrasejat els teòrics clàssics hispanoàrabs recordant que «la salut es menja» i que «la cuina va directament vinculada a la farmàcia» en clara al·lusió al perfil multidisciplinari del pla d’estudis amb què arranca la titulació.

Per la seua banda, María Dolores Rey, doctora en Enginyeria Química per la Universitat d’Alacant, forma part del departament d’R+D+i de l’empresa salinera Bras del Port, de Santa Pola. En la seua conferència «Innovación con raíces de tradición» ha repassat l’evolució d’una empresa pionera a Espanya i referent a Europa que ha sigut capaç de crear una gamma diferenciada i exclusiva de productes, a partir d’un producte tan bàsic com la sal, gràcies a la innovació, la investigació i la ciència.

L’alumnat matriculat en els nous estudis universitaris ha pogut constatar l’important suport institucional i social als estudis que enceten. L’acte ha comptat amb la presència de representants empresarials i institucionals com l’alcalde de Dènia, Vicent Grimalt, i diversos membres de la seua corporació; la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària de la Generalitat Valenciana, María Teresa Cháfer, la xef Susi Díaz, així com representants de l’Acadèmia de Gastronomia de la CV, el CDT d’Alacant, l’Associació de Gelaters, el Consell Regulador de Raïm del Vinalopó, el Consell Regulador de Xixona i Torró d’Alacant i Cervezas Santa Faz, entre d’altres.

Degans, docents, membres del Consell de Direcció i del Consell Social, així com el director de Gasterra, Josep Bernabeu, i la directora de Relacions amb la Societat de la UA, Ana Laguna, que ha tingut un paper destacat en tot el projecte de gastronomia, han estat presents en un dia que han coincidit a qualificar d’històric.