Casa Mediterráneo prepara la tercera edició del seu cicle ‘Dones i el Mediterrani’ amb la participació de l’activista de drets humans marroquí Ibtissame Betty Lachgar. L’Antiga estació de Benalúa acollirà una trobada amb la cofundadora i líder de M.A.L.I., moderat per la periodista Sonia Marco, hui a les 19.30 hores.

Al llarg de la ponència, Betty Lachgar xarrarà sobre les seues accions en el marc de l’activisme, les quals han ocasionat enfrontaments amb la policia i la justícia del seu país, sent arrestada en diverses ocasions amb judicis en curs contra ella. D’altra banda, l’activista mostrarà la seua opinió i impressions sobre la lluita per les llibertats individuals i la igualtat en els territoris del Mare Nostrum.

Psicòloga clínica especialitzada en criminologia i victimología, en particular en les violències contra les dones i les violències sexuals, Lachgar destaca com a activista de drets humans, sent la cofundadora i líder de M.A.L.I. (Moviment alternatiu per a les llibertats individuals), un moviment de desobediència civil feminista, universalista i laic.

Considerada políticament incorrecta, el seu treball és censurat per organitzacions marroquines, i en 2015 el seu nom es va incloure en la llista del Daesh amb una crida a acabar amb la seua vida.

El moviment MALI va sorgir amb l’objectiu de trencar els tabús, lluitar per totes les llibertats individuals, la igualtat entre les dones i els homes, a més dels drets sexuals i reproductius, tals com la llibertat sexual, els drets del col·lectiu LGBTI i, fins i tot, el dret a l’avortament; així com contra el fonamentalisme religiós i les discriminacions.

La primera acció que Lachgar va emprendre amb MALI va tindre lloc l’any 2009, en la qual va organitzar un pícnic durant el dia en Ramadà. Amb això, va pretendre advocar per la llibertat de consciència per a protestar contra la llei que condemna a sis mesos de presó a les persones “conegudes com a musulmanes” que no compleixen amb el dejuni.

També en 2012, l’activista va convidar a l’ONG Women on Waves dels Països Baixos (Barco de l’avortament) per a lluitar pel dret a l’avortament i per la despenalització de l’avortament, i en aquest mateix any va iniciar el IDAHOT (Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia) al Marroc en 2012. Així mateix, en 2013 va organitzar una trobada per a besar-se en públic enfront del Parlament marroquí amb la finalitat de donar suport a una adolescent arrestada per publicar en xarxes socials un bes amb el seu nuvi.

La lluita i denúncia contra la violència de gènere és un altre dels seus objectius i per a això va iniciar en 2017 una acció que va consistir a acolorir les fonts de Rabat en roig amb l’objectiu d’ajudar, denunciar i visibilitzar aquesta xacra social al seu país.

La cita tindrà lloc hoy a les 19.30 hores en la seu de Casa Mediterráneo, situada en l’Antiga estació de Benalúa (Plaza de l’arquitecte Miguel López, s/n). Després de la xarrada, els assistents podran intercanviar impressions i postures amb la ponent.