L’Ajuntament d’Alacant ha aprovat avui en Junta de Govern el projecte per a recuperar l’antiga Fàbrica de Tabacs, que compta amb una inversió de 648.549 euros i un termini d’execució de tres mesos.

El portaveu adjunt de l’equip de Govern, Israel Cortés, ha explicat que l’objectiu de l’actuació és “posar en valor unes instal·lacions que formen part del patrimoni urbà alacantí per a adaptar-les i recuperar el seu ús”. El complex, que va ser construït entre els anys 1741 i 1752, constitueix “un conjunt d’arquitectura industrial de valor únic que va ser motor de la transformació urbana des de mitjan segle XIX, i permet conèixer l’evolució arquitectònica a Alacant al llarg d’aqueixos anys”, va destacar Cortés.

El projecte, tal com va explicar l’edil popular, consta de quatre fases que inclouen les demolicions necessàries perquè aquestes instal·lacions es puguen recuperar i disposar per al seu ús. En la primera d’elles, es procedirà a retornar la forma original del claustre existent, mentre que en la segona fase es procedirà a l’alliberament de la zona central del pati interior per a millorar la il·luminació i la ventilació dels espais d’al voltant.

Quant a la tercera fase, es demoliran les edificacions adherides a la façana sud amb la finalitat de recuperar el seu aspecte original. Finalment, es realitzarà una actuació en la primera planta de la zona aquest per a alliberar l’espai que connecta el nucli central amb el Secadero.

Israel Cortés ha recordat que el complex és “un ben local protegit, per la qual cosa era nostra responsabilitat realitzar les actuacions necessàries per a recuperar la seua imatge original”. El projecte de recuperació de l’antiga Fàbrica de Tabacs està cofinançat per la Comissió Europea amb càrrec al FEDER, dins de l’Eix 12 «Eix Urbà» del Programa Operatiu de Creixement Sostenible per a la programació 2014-2020. «Una manera de fer Europa.