La Junta de Govern Local ha aprovat la convocatòria per a contractar l’execució de les obres compreses en el projecte de «Obertura al públic de cinc refugis antiaeris localitzats en la zona EDUSI del nucli urbà d’Alacant». Aquestes obres tindran un termini de sis mesos, i compten amb un pressupost base de licitació de 406.269 €.

Les obres, el projecte de les quals es va aprovar el mes d’octubre, estan impulsades a través de les regidories de Cultura i Coordinació de Projectes, i promouen el projecte d’obertura i rehabilitació de cinc refugis antiaeris, localitzats en la zona EDUSI entre els dos castells d’Alacant. Aquests baluards de la Guerra Civil es troben localitzats en general Marvá, Mercat Central, Pare Mariana, Fàbrica de Tabacs, Marqués de Molins i Plaza Músico Óscar Tordera Iniesta -antiga Plaza Hermanos Pascual-.

Concretament, l’Ajuntament d’Alacant pretén potenciar el turisme cultural de la nostra ciutat posant en valor la Memòria Històrica de la ciutat. El regidor de Cultura, Antonio Manresa, assegura que «l’objectiu és recuperar i conservar el patrimoni cultural i històric de la ciutat d’Alacant».

En relació als refugis situats al carrer Marqués de Molins i Mercat Central, l’accés del primer no va poder ser localitzat en la fase anterior de treballs però per la documentació històrica i gràfica de la qual es disposa, és un refugi subterrani tipus galeria excavat en la terra argilenca del vessant de Muntanya Tossal. D’altra banda, en el refugi del Mercat Central, l’objectiu en aquesta nova fase és ampliar els treballs de cerca amb la finalitat de localitzar la ubicació concreta del refugi en referència a la planta inferior del mercat i si és factible accedir a l’interior d’aquest.

L’edil de Coordinació de Projectes, Antonio Peral, ha explicat que «la zona EDUSI conté un patrimoni industrial, religiós i militar important per la seua antiguitat, significació històrica i desenvolupament urbà de la ciutat, característiques arquitectòniques i potencialitat turística, social i cultural per a l’ús i gaudi de les ciutadans i visitants» «I tenim ara l’oportunitat de traure a la llum, rehabilitar i obrir-los per a ser visitats diversos refugis de la Guerra Civil que poden ser un actiu turístic que faça mes atractiva la zona», ha afegit Peral.

D’altra banda, els refugis de General Marvá i de la Plaça Músic Óscar Tordera Iniesta estan localitzats i s’ha pogut accedir. Per això, en aquesta fase s’adequarà l’interior dels refugis per a la seua obertura al públic, es construiran els accessos i es dotarà d’accessibilitat universal en la mesura que siga possible.

Finalment, el refugi Fàbrica de Tabacs també ha pogut localitzar-se i s’ha pogut accedir, utilitza estructures de l’edifici existent. Per aquest motiu, les obres d’aquest refugi contemplen l’adequació interior per a la seua obertura al públic i s’habilitarà un camí per als vianants que permeta accedir als refugis a través de l’edifici que s’està rehabilitant per fases.

Per a dur a terme les labors de recuperació d’aquests refugis els tècnics de l’Ajuntament d’Alacant han indicat que s’han de preservar els paràmetres originals existents i tot el que ells continguen, fent els treballs de sanejat o consolidació que siguen exclusivament necessaris. A més, també han assenyalat que la ventilació serà natural ja que estarà habilitada a les portes d’accés i, de manera complementària, en alguns casos es condicionaran els antics respiradors dels quals disposava el refugi.

Aquestes obres s’emmarquen dins de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat EDUSI Les Cigarreras, l’Objectiu temàtic 6, orientat a “Promoure la protecció, foment i desenvolupament del patrimoni cultural i natural de les àrees urbanes, en particular les d’interés turístic”.

La línia d’actuació 6 inclosa en el pla d’implementació, l’Objectiu general de la qual és la “Recuperació d’antics espais industrials, religiosos i militars” conté una Operació concreta denominada Dinamització Cultural de la Memòria Històrica.