L’Ajuntament arranca els nous itineraris mediambientals guiats i gratuïts per senderes de l’Horta d’Alacant, dins de la programació d’itineraris ‘Novembre Aquest’ de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alacant, que en la seua edició 2022 es dedica a aquest entorn protegit de la Xarxa de Senderes Urbanes d’Alacant. Els itineraris ambientals es realitzaran el dia 6 de novembre  per les Torres de l’Horta i el 20 el Cap de l’Horta.
El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha explicat que “reprenem la nostra programació de senderes guiades i gratuïtes per a posar en valor el nostre entorn natural i la història de la ciutat d’Alacant a través de les seues fites arquitectòniques, com són l’horta d’Alacant i les seues torres, enclavaments defensius per a previndre atacs barbarescos que continuen rememorant aquells temps al pas dels segles”.
El diumenge 6 de novembre, el punt de trobada i inici de l’activitat de l’itinerari ambiental per les Torres de l’Horta, serà a les 10.00 hores a la Torre Sarrió. Des d’ací partirà un itinerari guiat que conjugarà el coneixement de la funció que tenien aquestes Torres dels segles XVI i XVII amb el seu actual valor i entorn mediambiental, realitzant un recorregut circular d’uns 8 km que s’endinsa en una porció de la nostra història i que passarà per 11 de les Torres amb la possibilitat que es puga visitar una d’elles.
Aquest itinerari que transita per antics camins i noves avingudes es converteix en un agradable passeig entre torres catalogades com a Bé d’Interés Cultural i que suposa la major concentració de béns culturals de la Comunitat Valenciana en un espai tan reduït.
L’itinerari ambiental pel Cap de l’Horta es realitzarà el diumenge 20 de novembre i partirà des de la platja de la Albufereta a les 10.00 hores. Les persones que s’inscriguen hauran de triar entre dos recorreguts o grups. El primer grup realitzarà un recorregut lineal complet de 4,5 km d’anada, al que s’haurà d’afegir altres 4,5 km per compte propi, sumant un total de 9 km aproximadament. L’itinerari s’inicia a la platja de la Albufereta, transitant per la platja de l’Almadrava, Cala Jueus, Cala Cantalares, Cala Palmera, fins als voltants del Faro del Cap de l’Horta i retorn. Si no es vol tornar a peu, està l’alternativa de transport públic més pròxim a la zona del Faro.
El segon grup realitzarà un recorregut circular de 5,5 km aproximadament que és de 3 km fins a la zona superior de l’espai natural Cala Cantalares, al que s’ha d’afegir 2,5 km de tornada al punt d’inici. El Cap de l’Horta compta amb una micro reserva de flora en Cala Cantalares i forma part dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC) de la Comunitat Valenciana, proposats en la Xarxa Natura 2000 (Unió Europea), protegint les prades de Posidònia oceànica i els fons rocosos de gran qualitat ambiental. El segon recorregut travessa aquest espai natural per a tornar per l’Avinguda Costa Blanca. També hi ha la possibilitat d’alternativa de transport si no es vol tornar al punt d’inici.

Inscripció
Els itineraris seran conduïts per dos guies-educadors ambientals, la qual cosa permetrà establir dos grups per itinerari. El límit de places per a cada itinerari és de 50 persones.
L’activitat és gratuïta, però és necessari sol·licitar preinscripció en els itineraris programats a partir d’aquest dilluns. Les sol·licituds admeses seran confirmades pel mateix mitjà en què es van realitzar, és a dir, per via telefònica en el número 965960034 (de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 h) o en el següent correu electrònic: ceam.benacantil@alicante.es
Per a l’itinerari del 6 de novembre per les Torres de l’Horta, el període d’inscripció s’inicia a les 10.00 hores del 24 d’octubre fins a les 14.00 hores del 3 de novembre.
Per a l’itinerari del 20 de novembre per Cap de l’Horta, el període d’inscripció s’inicia a les 10.00 hores del 7 de novembre fins a les 14.00 hores del 17 de novembre.

Informació detallada de tota la programació en:
https://www.alicante.es/sites/default/files/documentos/202210/programacion-senderos-noviembre-2022.pdf