La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alacant, dirigida per l’edil Israel Cortés, i Aigües d’Alacant se sumen a la celebració del Dia Mundial dels Aiguamolls 2019, amb una jornada oberta al públic d’anellament d’ocells i rutes ornitològiques guiades, que tindrà lloc hui diumenge al Parc La Marjal.

Les activitats amb motiu d’aquest dia internacional, que reivindica la importància dels aiguamolls i se celebra al voltant del món des de l’any 1971, consisteixen en l’anellament científic d’ocells, l’alliberament d’ocells del centre de recuperació de fauna i rutes ornitològiques guiades i estan obertes a tota la ciutadania. L’equip de ornitólogos que treballa recopilant dades periòdicament en l’estació d’anellament guiarà aquesta trobada de tres hores, que començarà a les 9 hores i es prolongarà fins a les 12 hores.

Parc La Marjal

El Parc La Marjal, a escassa distància de la Platja de Sant Joan, és un parc obert a l’oci i esplai de la ciutadania, que alhora compleix una funció hidràulica. D’aquesta forma, en cas de pluges fortes serveix com a got de retenció d’aigües pluvials, reduint el risc d’inundació en la part baixa del barri i podent emmagatzemar fins a 45.000 m3 d’aigua.

La vegetació d’aquest espai recrea el mantell vegetal de muntanya i el paisatge agrícola mediterrani. A més, al voltant del gran estany, situat en el got de retenció d’aigües pluvials, pot observar-se la flora i fauna pròpia dels aiguamolls naturals valencians, que donen el nom de “la marjal” al propi parc. Allí, un circuit de recirculació, que inclou una cascada, un estany xicotet i un ràpid, manté l’aigua en les condicions idònies.

Les terres extretes durant l’excavació del got de retenció van ser utilitzades per a crear un pujol, des de la qual hi ha unes excel·lents vistes de la comarca de l’Alacantí i de les muntanyes de la província. L’Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics va reconéixer amb el premi Alhambra al millor projecte de l’any 2015 els beneficis que aporta l’espai i el seu disseny.

També el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura, Pesca i Alimentació va entregar al gener de 2018 el Premi Ciutat Sostenible en la categoria de gestió del cicle de l’aigua. El projecte, resultat de la col·laboració públic-privada entre l’Ajuntament i la companyia Aigües d’Alacant, va rebre a més al maig de l’any passat un Esment Especial de l’I Premi Ciutat i Territori “Albert Serratosa”, un certamen d’àmbit nacional que organitza el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canales i Ports per a reconéixer aquesta solució eficient al problema de les inundacions a la Platja de Sant Joan.

L’accés principal es realitza per la rotonda en la qual conflueixen les avingudes d’Oviedo, de les Nacions, Locutor Vicente Hipòlit i Pintor Pérez Gil. Per a accedir en transport públic, la parada de Tram més pròxima és la de l’Avinguda d’Oviedo (enfront dels números 8 i 10) i l’autobús més pròxim és el núm.22, la parada del qual més recomanable és la d’Avinguda d’Oviedo, 12. A més el parc compta amb aparcament de bicicletes, panells informatius, aparells per a realitzar exercicis, nidales per a la reproducció d’ocells, aparcament de bicicletes i alarma per a alertar en cas d’inundació.