L’Ajuntament d’Alacant té previst aprovar en la pròxima Junta de Govern Local la creació del premi “Eusebio Sempere” de la Creació i del Pensament Artístic. El guardó tindrà àmbit nacional i s’atorgarà amb caràcter biennal a partir d’enguany amb una dotació màxima de 10.000 euros.

L’edil de Cultura, Antonio Manresa, ha mostrat la seua satisfacció en crear un premi a una de les figures més significatives de l’art espanyol del segle XX “amb el premi Eusebio Sempere de la creació i el pensament artístic, volem posar en relleu el compromís de l’artista alacantí amb l’art contemporani, i fomentar aqueixa experimentalitat i transversalitat dels llenguatges artístics en els quals ell mateix va estar involucrat”.

El premi estarà dotat amb una quantia màxima de 10.000 euros, que es consignarà en els crèdits pressupostaris de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant. En la convocatòria que s’aprove bienalmente es fixarà la quantia del premi en funció de les disponibilitats pressupostàries. El guardó serà d’àmbit nacional i estarà destinat a distingir la tasca cultural realitzada per persones, col·lectius o institucions sense fins de lucre en el camp de la Creació i/o del Pensament Artístic.

Per a atorgar aquest premi es tindrà en compte la qualitat de les obres com a reconeixement a una trajectòria professional, la singularitat creativa i la contribució a la innovació del llenguatge artístic. Així com l’excepcionalitat de l’activitat desenvolupada en les arts visuals, en qualsevol de les seues manifestacions, des de la creació a la investigació o pensament crític, així com la seua significació quant a l’excel·lència, contribució i progrés de la vida cultural i artística.

El procediment de concessió del Premi “Eusebio Sempere” de la Creació i del Pensament Artístic s’inspirarà en els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, mitjançant la valoració de les candidatures proposades. El lliurament del mateix s’efectuarà en un acte públic.

L’artista alacantí, Eusebio Sempere

Eusebio Sempere va nàixer a Onil en 1923 en una família humil d’artesans, i ja l’any 1941 va marxar a l’Escola de Belles Arts de Sant Carles a València. La seua obra és el fruit d’un continu i rigorós treball sobre la geometria, el moviment i la il·lusió òptica, en el qual a més desenvolupa, des de la composició i la forma, una poètica lírica de singular bellesa.

L’artista alacantí es va convertir és un dels artistes més rellevants de l’art espanyol de la segona meitat del segle XX i va ser un personatge clau en l’arribada de la modernitat espanyola. Compromés amb el seu temps, Eusebio Sempere amb els seus propis mitjans va intentar resoldre l’endarreriment cultural que patia Espanya involucrant-se en la creació del Museu d’Art Abstracte de Conca, l’art cibernètic del Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid, el disseny i gènesi del Museu d’Escultura a l’aire lliure del Passeig de la Castellana o el seu propi Museu de l’Assegurada a la ciutat d’Alacant.

El Museu d’Art Contemporani d’Alacant, MACA, és hereu del Museu de l’Assegurada creat en 1977 gràcies a la generositat d’Eusebio Sempere, que va donar la seua col·lecció d’obres d’art a la ciutat d’Alacant per a crear un dels primers museus d’art contemporani d’aquest país. Gràcies a aquesta donació, l’artista alacantí va modificar la història cultural de la ciutat.